Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Tratamentul Cancerului Tiroidian Medular

Tratamentul Cancerului Tiroidian Medular

Tactica chirurgicala

Aceasta entitate tumorala metastazeaza repede in limfoganglionii regionali ai gatului si ai spatiului mediastinal superior, in timp ce metastazele la distanta sunt intalnite in stadii tardive de crestere tumorala. Celulele C sunt radio-rezistente, chimiorezistente si areactive la radioterapia percutana.

Pierderea momentului terapeutic initial, potential curativ, printr-o chirurgie inadecvata, predispune pacientul la un viitor sumbru, cu sanse reduse de supravietuire.

Interventia chirurgicala primara, consta intr-o tiroidectomie totala, cu indepartarea completa a capsulei tiroidiene posterioare si o disectie extensiva a ganglionilor din compartimentul central. Mentionam ca  indepartarea selectiva, doar a ganglionilor mariti de volum, presupusi invadati, este insuficienta. Trebuie excizata in bloc: grasimea si cat mai complet tesutul limfatic, care include si limfonoduli inperceptibili vizual. Campul operator, trebuie intins lateral pana la tecile carotidiene, proximal pana la bifurcatia carotidiana, iar caudal pana la trunchiul brahiocefalic. 

CTM in cadrul sindroamelor MEN II

Din analiza metodelor de tratament in CTM se pot trage urmatoarele concluzii:

  • limfadenectomia sistematica a compartimentului central este esentiala;
  • stimularea postoperatorie cu pentagastrina releva valori normale la toti pacientii cu tumori de maximum 10 mm diametru si cu limfadenectomie sistematica a compartimentului central si doar in 40% din pacientii cu acelasi grad de T, dar cu limfadenectomie morfologica;
  • limfadenectomia compartimentului central controlateral este indicata pentru toti pacientii cu tumori primare care depasesc 10 mm in diametru sau in cazul tumorilor chiar mai mici, dar care dau metastaze sau invadeaza ganglionii compartimentului central controlateral;
  • limfadenectomia sistematica bilaterala, a compartimentului central si lateral, este esentiala in tumorile cu metastaze ganglionare bilaterale, cum se observa adesea in sindromul MEN IIb;
  • limfadenectomia mediastinala sistematica transsternala este indicata la acei pacienti care prezinta tumori voluminoase ce implica ganglionii limfatici mediastinali superiori, invazie obiectivata intraoperator sau prin metode imagistice preoperatorii.
  • chirurgia adecvata cazului, efectuata initial, ramane obiectivul major al tratamentului CTM si singura capabila sa amelioreze prognosticul. 

Tratamentul cancerului anaplazic cu celule mari

Celulele anaplazice nu produc tireoglobulina, nu fixeaza iodul radioactiv si sunt lipsite de receptori membranari la TSH.

Gravitatea extrema a acestor cancere anaplazice este cunoscuta. Supravietuirea este in medie sub 4 luni, in mod exceptional 12 luni. Orice supravietuire superioara la 5 ani trebuie sa ne faca sa reconsideram diagnosticul, in favoarea unui limfom sau a unui cancer medular putin diferentiat.

Supravietuirea nu este influentata nici de chirurgie, nici de radio- sau chimioterapia utilizate izolat.

Protocoalele terapeutice, care combina mai multe metode de tratament (rezectia chirurgicala, iradierea externa si chimioterapia), pot ameliora controlul local, evitand astfel decesul prin sufocare si permitand supravietuiri de lunga durata.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 9 aprilie, 2013, 12:45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *