Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Tratamentul Complicatiilor Refluxului Gastro-Esofagian

Tratamentul Complicatiilor Refluxului Gastro-Esofagian

Tratamentul Complicatiilor Refluxului Gastro-Esofagian

Stenoza esofagiana

Alegerea metodei de tratament este in functie de tipul si localizarea stenozei, de starea generala si varsta pacientului. La persoanele in varsta cu risc chirurgical crescut (afectiuni cardiace, pulmonare, hepatice etc.) se prefera tratamentul medical cu antiacide combinat cu dilatatii esofagiene progresive. Daca rezultatele sunt acceptabile bolnavul va fi monitorizat repetandu-se dilatatiile in caz de reaparitie a simptomelor. Se poate efectua operatia antireflux pe cale laparoscopica cu rezultate bune.

La persoanele tinere si cei cu stare generala buna terapia chirurgicala este indicata formal iar operatiile antireflux vor fi executate de regula.

In stenoza stransa care nu cedeaza la tratamentul dilatator endoscopic se va efectua rezectia esofagului cu eso-gastrostomie si o operatie antireflux. In stenozele intinse efectuarea esofagoplastiei utilizand colonul, stomacul sau intestinul isi gasesc aplicarea.

Esofagoplastia cu „petec” Thal, ca metoda chirurgicala este rar folosita. Se efectueaza utilizand un petec gastric si se asociaza cu o operatie antireflux; rezultatele sunt satisfacatoare, dar recurenta RGE este posibila.

Esofagul Barrett

In forma benigna tratamentul consta in identificarea unor masuri conservatoare cu medicatie antiacida si inhibitori H2. Indicatia operatiei antireflux apare in momentul in care simptomele persista sau devin mai intense, cu aparitia complicatiilor pulmonare sau/si hemoragice. Sub tratament medical observatiile clinice si endoscopice nu au constatat o regresie a leziunilor Barrett.

Practic daca esofagul Barrett nu este complicat nu necesita nici un tratament dar va fi supravegheat endoscopic prin biopsie (vezi algoritmul).

Majoritatea autorilor considera ca tratamentul medical cu antisecretorii amelioreaza simptomatologia dar leziunile specifice epiteliului Barrett nu sunt modificate, astfel incat riscul aparitiei adenocarcinomului ramane; chirurgia antireflux induce oprirea metaplaziei sau chiar vindecarea ei.

Tratamentul endoscopic cu laser Nd-YHG, terapia fotodinamica care foloseste un fascicul cu o lungime de unda de 60 nm, dupa ce se administreaza in prealabil o doza de 5-ALA (acid 5-amino levulanic) – un agent fotosensibilizant ce permite distrugerea numai a celulelor displazice, selectiv fara a interesa tesutul normal. Aceasta terapie a fost efectuata cu rezultate bune chiar si in adenocarcinomul esofagian T1.

Bazat pe datele din literatura ca si pe propria noastra experienta, in tratamentul esofagului Barrett apar mai multe eventualitati:

  • endobrahiesofagul cu semne evidente de R.G.E. fara aspecte endoscopice de displazie. Se indica tratament medical (antiacide, inhibitori de protoni, anti H2) si control endoscopic anual cu biopsie;
  • esofag Barrett cu displazie sau R.G.E. care nu cedeaza la tratamentul medical in max. 4 luni sunt indicate operatiile antireflux (Nissen, Toupet, Dor, Belsey) efectuate clasic, laparoscopic sau toracosopic cu refacerea hiatusului esofagian si reducerea unei eventuale hernii hiatale;
  • esofagul Barrett complicat cu stenoza va fi tratat prin dilatatii progresive asociate cu un tratament cu antisecretorii, citoprotectoare si control endoscopic la 3 luni. Daca nu se produc ameliorari se indica rezectia chirurgicala a portiunii stenozate cu eso-gastrostomie, la care se va adauga cand este posibil  o operatie antireflux;
  • displazia severa beneficiaza de tratament chirurgical prin esofagectomie cu eso-gastro-anastomoza. Prezenta unui adenocarcinom care anatomic a depasit muscularis mucosae, evidentiat prin echografie endoluminala se va trata la fel ca neoplasmele 1/3 inferioara a esofagului.

Complicatiile pulmonare

Beneficiaza de tratament medical si chirurgical, ce se adreseaza RGE,  folosind operatii antireflux, care amelioreaza simptomele.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 13:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *