Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Metabolice » Tratamentul Diabetului Zaharat cu Antidiabetice Orale

Tratamentul Diabetului Zaharat cu Antidiabetice Orale

Tratamentul cu antidiabetice orale se foloseste in diabetul zaharat tip II (insulino independent). Sunt folosite fie sulfamide hipoglicemiante, fie biguanide.

Sulfamide hipoglicemiante sunt contraindicate in diabetul zaharat tip I, Cetoacidoza, sarcina la o diabetica, diabeticul operat pre si post operator pana in faza de convalescenta, diabet asociat cu hipotiroidism, insuficienta ovariana, insuficienta hepatica si renala, complicatii infectioase, de nutritie si alergie.

Efecte secundare: hipoglicemii mai ales la batrani cu insuficienta renala, leucopenie, reactii alergice (urticarie, eczeme, hipotiroidism, hipersecretie gastrica).

Testarea sulfamidelor hipoglicemiante se face astfel: dupa efectuarea glicemiei dimineata pe nemancate, se administreaza 3 tablete Tolbutamid. Se recolteaza glicemia la 2 si la 4 ore. Daca glicemia scade fata de cea de dimineata, cu 40 %, bolnavul raspunde la tratament. Daca nu raspunde se administreaza Glibenclamid (generatia a II-a) cu actiune mai puternica si mai prelungita (la batrani exista riscul hipoglicemiei). Daca nu raspunde nici de aceasta data, se administreaza Biguanide sau se asociaza. Daca si acum tratamentul este negativ se recurge la insulina. Asocierea insulinei cu sulfamide este ineficienta.

Modul de actiune al sulfamidelor este stimularea celulelor beta, deci actioneaza prezenta unui pancreas inca activ.

Biguanidele (Meguan, Glucofageul). Cu prudenta se foloseste butilbiguanida (Buformin, Silubin). Meguanul se administreaza 1 – 4 tablete (0,50 g tableta) iar Buforminul si Silubinul 50 – 150 mg zilnic (50 mg tableta).

Exista si forme retard de Buformin si Silubin (1 – 2/zi de 100 mg). Biguanidele actioneaza hipoglicemiant, crescand utilizarea periferica a glucozei si scazand resorbtia intestinala. Actioneaza cand exista insulina in circulatie (proprie sau introdusa). Nu are actiune insulino secretorie. In afara actiunii hipoglicemiante mai are si actiune anorexianta, antilipidogena si fibrinolitica.

Sunt intrebuintate si in combaterea obezitatii, deoarece scad pofta de mancare si grasimile circulante. Indicatia lor speciala este la diabeticii obezi. Biguanidele se pot asocia si tratamentului cu insulina sau cu sulfamide. Sunt contraindicate in acitocetoza, coma diabetica, complicatii infectioase, interventii chirurgicale, sarcina, boli de ficat sau rinichi, intoleranta digestiva, denutritie. Ca efecte secundare pot apare: tulburari gastro-intestinale (inapetenta, greturi, diaree, dureri epigastrice), cresterea usoara a tensiunii arteriale etc.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 7 februarie, 2013, 13:26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *