Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Tratamentul Durerii

Tratamentul Durerii

Acest tratament reprezinta cel mai convingator exemplu de justificare a tratamentului simptomatic. Totusi, recunoasterea cauzei durerii are o mare importanta, deoarece in lipsa diagnosticului, tratamentul este uneori inutil si adeseori periculos. De exemplu, este contraindicat sa se administreze vreun analgezic unui bolnav suspect de apendicita.

In combaterea durerii se intrebuinteaza de obicei:

 • opiul si alcaloizii sai (morfina, papaverina), cu indicatie in infarctul miocardic, dar si in edemul pulmonar acut;
 • grupul cocainei, utilizat in afectiuni O.R.L., oftalmologice, stomatologice etc.;
 • grupul atropinei (atropina, tinctura de beladona), intrebuintat mai ales in spasmele si durerile gastrointestinale, durerile veziculare, renale, diverse varsaturi etc.
 • grupul pentacinum (Fortral); Piafen; Tromadolum (Tramal)
 • grupul acidului salicilic (salicilatul de sodiu, acidul acetilsalicilic, Aminofenazona (intrebuintate in nevralgii, cefalagii, dureri reumatice, viscerale etc.);
 • revulsivele sunt mijloace de tratament local (aplicatiile locale de frig si caldura, frictiunile, revulsivele medicamentoase – baile si compresele de mustar), care combat durerea prin aplicatii asupra regiunii dureroase.

Revulsivele influenteaza starea si functia organelor prin derivarea sangelui, determinand o puternica vasodilatatie a tegumentelor, cu descongestionarea organelor interne. Dintre acestea, caldura se aplica local, sub forma de comprese umede, calde, termofor electric, si se intrebuinteaza in dureri gastrice si intestinale, colici nefretice si hepatice, procese inflamatorii cronice ale organelor abdominale si pelviene; punga cu gheata sau compresele reci, calmeaza durerile datorate inflamatiei peritoneale, apendiculare, colecistice, durerile din pericardite, meningite. Se mai intrebuinteaza si in hemoragiile gastrointestinale. Cataplasmele actioneaza prin caldura si umiditate, avand aceleasi indicatii ca si caldura umeda: (bolile pulmonare si pleurale); calmeaza nu numai durerea, dar si tusea si dispneea.

Principalele boli insotite de dureri sunt:

 • infarctul miocardic, embolia pulmonara, edemul pulmonar acut, pericardita, pleurezia, pneumotoraxul spontan – durerea toracica;
 • apendicita, perforatia unui ulcer gastroduodenal sau a veziculei biliare, ocluzia intestinala, pancreatita acuta, sarcina extrauterina, urgente chirurgicale, colica hepatica, nefretica, intestinala (urgente medicale) – dureri abdominale;
 • fracturi, artrite, nevrite, arterite, flebite – dureri ale unui membru;
 • boli renale, discopatia lombara etc.;
 • dureri lombare.

O regula elementara in tratamentul durerii o constituie aplicarea acestuia, numai dupa cunoasterea cauzei. Nerespectarea acestui principiu comporta riscul de a masca o urgenta. O alta regula este aceea de a nu se prescrie opiacee, fara a fi cunoscute contraindicatiile.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 3 ianuarie, 2013, 14:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *