Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Tratamentul in Psoriazis

Tratamentul in Psoriazis

Tratamentul in Psoriazis

Tratamentul in psoriazis cuprinde ca masuri generale evitarea stresului si alcoolului, reducerea grasimilor si dulciurilor in alimentatie si cure helio-marine anual. Sfatul genetic indica contraceptia numai daca ambii parinti sufera de o forma de psoriazis manifest.

In cazul psoriazisului vulgar, tratamentul de prima intentie este cel topic. Prima faza a tratamentului este decaparea, realizata prin keratolitice, pentru indepartarea depozitului scuamos de pe placi. Se realizeaza uzual cu vaselina salicilata 5% sau 10%, doua aplicatii pe zi urmate de imbaiere. Dupa circa o saptamana decaparea este buna si se asociaza faza a doua, de palizire (reducere) a placilor, continuand insa decaparea deoarece scuamele se refac rapid. Palizirea placilor psoriazice se realizeaza cu mai multe clase de produse.

Printre cele mai utilizate sunt cignolina si dithranolul, ambele actionand prin inhiba­rea citokinelor proinflamatorii si a diviziunilor celulare. Ambele produse au concomitent un puternic efect iritativ pe tegumentul normal perilezional, unde produc o arsura chimica ca­re se remite adesea prin hiperpigmentare. Deoarece o arsura chimica induce fenomenul Koeb­ner care poate agrava psoriazisul existent pana la eritrodermie, unguentele sau pastele cu cignolina se aplica in concentratii treptat crescande de 0,25% – 0,5% – 1% – 2% – si maximum 3%, o data pe zi pentru 2 – 4 ore. Nu trebuie sa se ajunga la concentratia maxima obligator, fiecare palier de concentratie se utilizeaza circa o saptamana si se continua pana la palizirea completa a placilor cu acea concentratie la care incepe sa se manifeste acest proces. Fiind iritante primare, cignolina si dithranolul nu se aplica pe fata, scalp si marile pliuri.

O alta clasa de topice mult utilizata este constituita de dermatocorticoizi, aplicati de regula pe zonele interzise pentru cignolina. Corticoizii superpotenti de clasa IV, cum este Clobetasolul (Dermovate) se aplica maximum o luna dupa care se comuta terapia locala pe un alt corticoid mai slab, de tipul Elocom, Advantan, Locoid, pentru ca stoparea brusca a aplicatiilor locale cu clobetasol induce efectul de rebound cu recidiva inca mai extensiva a eruptiei psoriazice.

Produsele Calcipotriol (Daivonex) si Tacalcitol sunt derivati de vitamina D3 care actioneaza prin blocarea receptorilor calmodulinici. Sunt de uz exclusiv topic, se aplica de doua ori pe zi timp de doua luni, eficacitatea este comparabila cu cea a corticoizilor topici de clasa III dar nu sunt grevati de nici un efect secundar advers si reprezinta o alternativa terapeutica de electie in formele putin extinse de psoriazis vulgar.

In tratamentul de ambulator al psoriazisului este mult utilizata la ora actuala terapia PUVA (psoraleni plus UVA) care consta in expunerea intregului corp la ultraviolete artificiale de lungime de unda A (putin agresive) dupa administrarea prealabila de psoraleni (de exemplu, Oxoralen), substante fotodinamice care se depun preferential in placile psoriazice si potenteaza efectul benefic al radiatiei UVA. Singura contraindicatie este data de formele fotoagravabile de psoriazis.

In cazul formelor complicate de psoriazis sau al psoriazisului vulgar care nu raspunde la tratamentul topic se indica asocierea tratamentului general cu Methotrexat, retinoizi sau Ciclosporina.

Methotrexatul este un citostatic care inhiba diviziunile celulare. Dozele indicate sunt de 10 mg pana la 25 mg pe saptamana. Fiind un citostatic este grevat de efecte adverse redutabile: afectarea maduvei rosii hemato-formatoare cu leucopenie si anemie, afectare hepatica cu cresterea transaminazelor iar in timp, dupa cure repetate ani de zile, instalarea unei fibroze pulmonare difuze si ireversibile. Ca urmare, tratamentul se administreaza numai in spital sub monitorizarea saptamanala a hemoleucogramei si a sindromului biochimic hepatic si se stopeaza daca leucocitele scad sub 3000 / mm3 , Hg scade sub 10 g% sau cresc transaminazele peste normal.

Retinoizii sunt derivati de vitamina A acida care normalizeaza keratinogeneza abe­ranta din psoriazis. Primul utilizat clinic a fost etretinatul (Tigason), ulterior derivatul sau mai activ acitretin (Neotigason), amandoua produsele fiind indicate numai in psoriazis, in doze medii de 30 – 50 mg/ zi timp de 2 luni. Efectele adverse minore constau in uscaciunea mucoaselor, cresterea pasagera a colesterolului si lipidelor serice iar efectul advers major este dat de marcatul efect teratogen al retinoizilor, care persista circa un an postterapeutic. Din acest motiv, la femei in perioada fertila este obligatorie contraceptia timp de un an dupa tratament iar in cazul unei sarcini avortul se impune. Asocierea retinoizilor cu sedinte de PUVA – terapie reprezinta la ora actuala unul din cele mai eficace tratamente in psoriazis.

Ciclosporina este un imunomodulator care inhiba specific limfocitele T helper si s-a do­vedit deosebit de eficace in psoriazisul complicat, in doze de 2,5 – 5 mg/kg corp/zi. Este si ea grevata ca efect advers de nefrotoxicitate, necesitand monitorizarea functiei renale.  Nu se poate asocia cu PUVA – terapie deoarece creste riscul carcinogenetic cutanat.

Cazurile care nu raspund la doua din tratamentele generale expuse mai sus au indicatia de „terapie biologica”: molecule organice obtinute prin inginerie genetica care imita imunoglobulinele umane si sunt dirijate selectiv catre o anumita tinta. In cazul psoriazisului tinta este molecula de TNF-alfa, citokina principala in inducerea raspunsului inflamator cronic mediat imun din psoriazis, iar terapiile biologice actual utilizate sunt: Adalimumab, Infliximab si Etanercept.

Indiferent de tratament, psoriazisul ramane o boala capricioasa, frecventa recidivelor si durata acestora fiind greu de estimat, necesitand cure repetate toata viata, fara a se putea vorbi de vindecare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 13:26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *