Prima Pagina » Stiri » Tratamentul Insomniei

Tratamentul Insomniei

 Tratamentul Insomniei Evitarea cafelei si ciocolatei inainte de culcare combate tulburarile de somn. Persoanele cu un program neregulat de somn au un risc mai mare de a avea probleme digestive si, implicit, de greutate. In plus, acestea pot deveni anxioase sau depresive.

Specialistii atrag atentia ca, in cele mai multe situatii, somniferele sunt inutile, deoarece insomnia este o tulburare determinata in mare parte de stilul de viata dezordonat. „Initial, tratamentul consta in corectarea unor comportamente vicioase si in aplicarea unor reguli de igiena a somnului“, explica medicul primar psihiatru Alexandru Paziuc, de la Spitalul de Psihiatrie din Campulung.

Astfel, substantele psihoactive, precum cafeaua, bauturile de tip cola, ciocolata si ceaiul negru sau verde, nu trebuie consumate inainte de somn. Acestea intensifica activitatea creierului si intarzie foarte mult somnul. In schimb, inainte de a merge la culcare sunt indicate cateva activitati relaxante, precum cititul, o baie calduta, ascultatul unei melodii linistitoare si chiar meditatia.

De asemenea, exercitiile fizice contribuie la imbunatatirea calitatii somnului, cu conditia sa fie realizate cu cel putin sase ore inainte de a merge la culcare. Specialistii spun ca efortul fizic este urmat la scurt timp de o crestere a temperaturii corpului, care scade brusc dupa cateva ore. Drept urmare, organismul intra intr-o stare de somnolenta.

Calculatorul inhiba somnul

Lumina pe care o emit televizorul si calculatorul este un alt factor declansator al insomniei. „Lumina calculatorului actioneaza ca un excitant asupra sistemului nervos.

In timp, cei care se uita la televizor cum ajung acasa, dupa o zi in care au utilizat calculatorul, se pot confrunta cu depresie, stari de anxietate si cu probleme de memorie“, completeaza medicul de familie Calin Ciubotaru. La acestea, se mai adauga si obiceiul de a lua masa de seara la ore foarte tarzii.

Prin urmare, aparitia tulburarilor de somn este inevitabila, deoarece stomacul este foarte incarcat si, in loc sa se odihneasca, trebuie sa proceseze masa de seara.

Cand schimbarea stilului de viata nu da rezultate, medicul poate prescrie insomniacului somnifere usoare, insa cu restrictie. „Somniferele se administreaza doar in anumite situatii, iar doza trebuie sa fie foarte mica.

Mai exact, pacientul trebuie sa ia somnifere doar de doua-patru ori pe saptamana, iar perioada de administrare trebuie sa fie de maximum patru saptamani“, spune psihiatrul Alexandru Paziuc. De asemenea, intreruperea medicatiei trebuie sa aiba loc treptat, pentru a preintampina reaparitia insomniei.

Sedative hipnotice doar in cazurile grave

In insomnia cronica, psihiatrul poate recomanda hipnotice, un tip de somnifere cu actiune rapida de inducere a somnului. Acestea nu trebuie confundate cu barbituricele, medicamente prescrise pentru mentinerea somnului. In general, atunci cand medicul prescrie hipnotice trebuie sa tina cont de varsta pacientului si de starea de sanatate a acestuia.

„Batranii, femeile gravide si persoanele care sufera de apnee in somn, de boli de ficat sau de boli renale si folosesc hipnotice au un risc crescut de a avea reactii adverse (somnolenta diurna si tulburari de memorie)“, conchide medicul psihiatru Alexandru Paziuc.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 9 februarie, 2012, 18:47

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *