Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Tratamentul Intoxicatiilor Acute cu Ciuperci

Tratamentul Intoxicatiilor Acute cu Ciuperci

Tratamentul Intoxicatiilor Acute cu Ciuperci

Sindroame

Sindroamele determinate de ciupercile necomestibile sunt urmatoarele:

a) Sindroame date de ciuperci cu toxicitate intarziata (de o mare gravitate, mortale): Sindrom faloidian (holeriform tardiv), dat de falina, manitina si faloidina din Amanita phalloides (cea mai toxica), A. printaniera si A. virosa. Semnele intoxi­catiei apar dupa 10 – 20 de ore, dupa aceasta perioada instalandu-se brusc: stare generala alterata, ameteli, sudori abundente, colici abdominale, varsaturi, diaree incoercibila, fetida, uneori sanguinolenta; se remarca o accentuata deshidratare, cu tegumente uscate, sete mare, salivatie redusa, colaps. Apar apoi tulburari nervoase si hepatorenale, crampe musculare. Examenele de laborator indica: hipocloremie, hemoconcentratie, azotemie renala, hipoglicemie, acidoza.

b) Sindroame date de ciuperci cu toxicitate precoce (mai putin periculoase): Sindromul entolomian (holeriform precoce), generat de un toxic necunoscut din Entolome livide, apare in cel mai mare numar de intoxicatii cu ciuperci. Dupa o perioada scurta de 2 – 6 ore, apar sindrom gastroenteritic acut, deshidratare, tendinta la colaps. Fata de sindromul faloidian, debutul este precoce, lipsesc crampele musculare si atingerea hepatorenala este discreta.

Sindromul muscarinian (sudoral, colinergic) dat de muscarina din ciupercile Inocybes si Clitocybes. Incubatia este scurta: 1-3 ore, brusc apare sindrom gastrointestinal, dar mai putin intens ca in sindroamele anterioare. Hipersudoratia este foarte mare, cu sialoree, deshidratare rapida. Bradicardia este constanta; mioza, de asemenea.

Sindromul panterinian (atropinic) dat de o micetoatropina din ciupercile Ama­nita muscaria si A. panterina. Dupa 1-3 ore apar semnele intoxicatiei: sindrom gastrointestinal, delir cu aspect ebrios si euforic, agitatie psihomotorie, confuzie; se opresc secretiile, gura este uscata, midriaza, acomodarea la lumina dispare, tahicardie.

Sindromul helvelian (hemolitic) dat de acidul helvelic din ciuperca Gyromitra aesculenta. Dupa 4-8 ore apar fenomene de gastroenterita si dupa 24 de ore, un sindrom hemolitic; dupa 48 de ore – un icter mixt: prin hemoliza si citotoxic he­patic. Prognosticul este rezervat, dar mai putin grav ca in sindromul faloidian.

Sindromul de indigestie este generat de ciuperci ca “boletul-satanului”, Psaliote, lactarii etc; dupa 1-5 ore apar un sindrom gastroenteritic; poate aparea si dupa consumarea de ciuperci comestibile, daca nu au fost proaspete.

Sindromul halucinator, dat de toxice din ciupercile Agaricus atropiniens sau Psyllocybes. Acest sindrom apare si dureaza doar cateva ore. Se manifesta prin halucinatii elementare, cu viziuni de puncte stralucitoare si colorate sau linii mis­catoare.

Tratament

Atropina este antidotul fiziologic (1-2 mg la 30 – 50 de minute i.m. pana dispar fenomenele colinergice). Serul antifaloidian produs de Institutul “Pasteur” din Paris are o actiune contestata (se administreaza 50 – 70 ml la 12 ore i.m. sau s.c).

Provocare de varsaturi (spalatura gastrica nu este recomandata; fragmentele de ciuperci o fac ineficienta). Administrarea unui purgativ salin. Combaterea colicilor cu papaverina, Scobutil, Mialgin, la nevoie. Reechilibrarea hidroelectrolitica. Administrarea de perfuzii glucozate pentru protectia celulei hepatice. Tratarea insuficientei renale acute la nevoie. Tratarea insuficientei circulatorii acute. Combaterea agitatiei, eventual a convulsiilor cu sedative.

Nu se administreaza atropina cand predomina sindromul atropinic!

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 11 februarie, 2013, 16:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *