Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Tratamentul Medicamentos

Tratamentul Medicamentos

Tratamentul medicamentos ramane cel mai important mijloc terapeutic. Medicamentele sunt destinate uzului extrem si intern si se pot introduce pe caile: cutanata (frictiuni, ungere), digestiva (absorbtie, clisma), respiratorie (inhalare – aerosoli), parenterala (injectii, perfuzii etc.), rahidiana.

Medicamentele sunt eliminate prin scaun, urina, transpiratie, saliva, aerul expirat. Supradozajul medicamentos sau absenta eliminarii, duc la intoxicatie.

 La fiecare medicament se deosebesc:

  • doza terapeutica: variaza intre doza minima la care apare efectul dorit si doza maxima;
  • doza maxima: cea mai mare doza suportata de organism, fara sa apara fenomene toxice;
  • doza toxica: cantitatea de medicament care, introdusa in organism, determina fenomene toxice;
  • doza letala: care determina moartea bolnavului.

Diferentierea substantelor, in medicamente si otravuri, in afara de doza, depinde si de calea de administrare si de capacitatea de absorbtie. Medicamentele sunt prescrise de medic, dar sunt administrate de surori, fapt pentru care ele trebuie sa cunoasca:

  • dozele medicamentelor;
  • indicatiile, contraindicatiile, reactiile adverse si incompatibilitatile medicamentelor;
  • calea de administrare si modul de administrare;
  • fenomenele de obisnuinta, de rezistenta (rezistenta la antibiotice), ale toxicomaniei (morfina, cocaina), fenomenele de intoleranta si de hipersensibilitate (alergia medicamentoasa).

Dupa gradul lor de toxicitate, medicamentele sunt: toxice, stupefiante si medicamente obisnuite. Se mai disting: medicamente oficinale, preparate anterior in farmacie (de pilda, tinctura de iod); medicamente magistrale, preparate dupa prescriptia data de medic (reteta); specialitati farmaceutice, realizate in laboratoare specializate, insotite de indicatia referitoare la compozitie, administrare etc.

Medicamentele se prezinta diferit: pulberi; hidrice, cand au ca solvent apa, solutii (clorurate, glucozate, apa oxigenata); tizane, preparate prin infuzie in apa fierbinte; medicamente care au ca solvent alcoolul (tincturi, alcooluri aromatice); extractele, preparate prin evaporare; potiuni sau preparate zaharate; emulsii, siropuri; medicamente solide (tablete, pastile, pilule, granule, capsule, comprimate, casete); medicamente pe baza de grasimi (pomada, ulei unguent etc.).

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 3 ianuarie, 2013, 14:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *