Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Tratamentul Nodulului Solitar Tiroidian

Tratamentul Nodulului Solitar Tiroidian

Tratamentul chirurgical ramane domeniul cel mai controversat, amploarea exerezei in cazul nodulului solitar „rece” tiroidian, suscitand numeroase discutii.

Chirurgia este indicata ori de cate ori exista un nodul tiroidian susceptibil de a fi cancer. Problema care determina inca numeroase controverse, este cea a tipului de lobectomie. Sunt proscrise ori de cate ori exista suspiciunea de cancer tiroidian, enucleerea si/sau lobectomia subtotala. Lobectomia totala sau mai bine lobistmectomia totala este interventia de electie pentru orice nodul tiroidian rece. Aceasta exereza, permite cercetarea extemporanee atat a lobului cat si a istmului tiroidian.

In caz de confirmare a unui cancer diferentiat, atitudinea terapeutica este diferita. Unii autori considera ca lobistmectomia este suficienta pentru tratarea acestui tip de cancer tiroidian.

Altii recomanda efectuarea in completare a unei lobectomii totale controlaterale. Argumentul pentru aceasta ultima atitudine fiind observatia histopatologica a existentei microfocarelor neoplazice (histologic) si in lobul controlateral, aparent sanatos in aproximativ 30-70% din cazuri. In aceasta conceptie, tiroidectomia totala reduce mult riscul de evolutie postoperatorie a acestor focare maligne, realizandu-se astfel o veritabila profilaxie a recidivei.

Chiurajul limfo-ganglionar homolateral se face sistematic in teritoriile recurential si supraclavicular. Examenul histopatologic extemporaneu din limfonodulii supraclaviculari impune, in caz de pozitivitate, decizia unui chiuraj ganglionar jugulo-carotidian conservator, respectand muschiul sternocleidomastoidian, vena jugulara si nervul spinal. In cazul invaziei lantului recurential, este necesar sa se faca si o explorare a mediastinului anterior printr-o cervicotomie care permite si evidarea ganglionilor mediastinali. Daca istmul este invadat, explorarea ganglionara va fi facuta bilateral.

Alte scoli prefera tiroidectomia totala de principiu. De fapt, aceste doua atitudini chirurgicale sunt considerate simple nuante, fara consecinta asupra sperantei de viata a bolnavilor, restul tratamentelor complementare nefiind diferite fata de celelalte tipuri de cancer tiroidian.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 9 aprilie, 2013, 12:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *