Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Tratamentul Postoperator al Cancerului Tiroidian Diferentiat

Tratamentul Postoperator al Cancerului Tiroidian Diferentiat

Iodul radioactiv

Administrarea iodului radioactiv in scop diagnostic – scintigrama postoperatorie – permite depistarea unor focare de tesut tiroidian ectopic, precum si/sau a unor eventuale adenopatii invadate neextirpate. Post-tiroidectomie, eventualele metastaze la distanta devin functionale si pot astfel sa fie decelate prin explorarea scintigrafica a intregului corp.

Administrarea iodului radioactiv in scop terapeutic – tesutul neoplazic nu fixeaza iodul radioactiv preoperator, realizand aspectul de nodul sau zona „rece”. Postoperator, relicvatele tisulare ale cancerelor diferentiate, in peste 80% din cazuri precum si metastazele lor la distanta, devin functionale. Cancerele nediferentiate raman si postoperator necaptante. Din punct de vedere terapeutic rezulta ca tratamentul cu iod radioactiv va fi total ineficient in cancerele nediferentiate precum si in cancerele diferentiate dar care nu fixeaza iodul radioactiv.

Administrarea de radioiodului se face in general dupa urmatoarea schema:

 1. se administreaza in scop diagnostic o doza trasoare de 1-2 mCi de I131 la 30-40 de zile post-tiroidectomie totala cu limfadenectomie si se efectueaza apoi o scintigrama cervicala, de inventar, a eventualului relicvat tumoral din loja precum si in ariile ganglionare; de asemenea, se efectueaza si o scintigrama corporeala pentru evidentierea eventualelor metastaze initial nefixatoare.
 2. daca acest inventar este pozitiv (prin evidentierea unei activitati scintigrafice), se administreaza o doza de iod radioactiv care variaza intre 50-250 mCi, media fiind de aproximativ 100 mCi.
 3. la 3-4 zile dupa administrarea dozei terapeutice de radioiod, se instituie tratamentul hormonal cu tiroxina pentru substitutia tiroidei si supresiunea TSH-ului. Doza administrata variaza dupa diversi autori intre 150 si 300mg/zi sau chiar mai mult.
 4. se fac controale clinice periodice la trei luni interval pentru depistarea eventualei recidive locale sau ganglionare.

Radioterapia externa

Cancerul tiroidian diferentiat, este un cancer relativ radiorezistent, radioterapia devenind eficienta de la doze de peste 50 de Gy. In cancerele nediferentiate, radioterapia externa este principala metoda de tratament alaturi de exereza chirurgicala.

Valoarea acestei metode trebuie apreciata totusi in mod diferentiat, in functie de scopul pentru care a fost aplicata. Deosebim urmatoarele situatii in care este indicata radioterapia externa:

 • pentru profilaxia recidivei;
 • in exerezele chirurgicale incomplete;
 • cancerele inoperabile.

Radioterapia externa se poate aplica prin urmatoarele procedee:

 • terapia cu raze gamma sub forma cobaltoterapiei (Co);
 • terapia cu raze X cu megavoltaj;
 • electronii accelerati.

Radioterapia conventionala (200kV) nu este adecvata terapeutic pentru cancerele tiroidiene.

Scopul acestei iradieri este de a distruge resturile tumorale:

 • din loja tiroidiana (in cazul unei interventii chirurgicale incomplete);
 • din ganglionii regionali care nu au fost extirpati;
 • din ganglionii mediastinali superiori, inaccesibili actului chirurgical initial.

Indicatiile cobaltoterapiei sunt urmatoarele: cancerele anaplazice, cancerele extinse incomplet operate, cancerele inoperabile, limfoamele maligne hodgkiniene si nonhodgkiniene, metastazele necaptante de iod.

Riscurile cobaltoterapiei:

Aceste riscuri sunt legate in special de depasirea dozei de 60 de Gy precum si de neprotejarea maduvei spinarii si a laringelui, traheei si varfurilor pulmonare. In afara de riscurile unei iradieri incorecte pot aparea edeme ale fetei, nevrita radica de plex brahial. Unii autori sustin existenta posibilitatilor de evolutie a cancerelor diferentiate (papilare) spre forme nediferentiate, ca si aparitia radiorezistentei.

Tratamentul hormonal

Tratamentul supresiv cu hormoni tiroidieni este indicat sistematic in toate cazurile de cancer tiroidian, indiferent de tipul histologic si de intinderea exerezei chirurgicale tiroidiene.

Tratamentul hormonal are ca scop:

 • inhibarea hipofizara a secretiei TSH -ului;
 • tratament de substitutie.

Administrarea preparatelor hormonale se va face imediat dupa tiroidectomie in cazul cancerelor localizate sau poate fi amanata dupa prima cura cu iod radioactiv (o luna postoperator). Tratamentul va fi condus in asa fel incat sa obtinem nu doar o eutiroidie, ci chiar o usoara hipertiroidie.

Tratamentul se continua toata viata. El se intrerupe doar in situatii speciale, de exemplu inaintea efectuarii unei scintigrafii pentru depistarea eventualelor metastaze.

Cantitatea de hormon tiroidian necesara administrarii este definita ca fiind doza cea mai mica de tiroxina care inhiba raspunsul TSH la TRH. Dupa Hoffman si colab. (1977) si Lamberg si colab. (1979) aceasta doza ar fi de 220 mg zilnic.

Chimioterapia

Chimioterapia nu s-a dovedit eficienta in tratamentul cancerelor tiroidiene. Recurgem totusi la aceasta metoda terapeutica in urmatoarele situatii:

 • cancere anaplazice extinse loco-regional sau cu metastaze;
 • cazurile cu metastaze care nu beneficiaza de terapia cu iod radioactiv;
 • cazurile cu metastaze multiple (pulmonare sau osoase), care nu pot beneficia de radioterapie sau de iod radioactiv.

Inca din 1978, EORTC atragea atentia asupra polichimioterapiei care asocia adriamicina cu vincristina (cu rol de sincronizare celulara) si bleomicina, pentru cancerele anaplazice, raspunsul partial fiind de 64% (9 din 14 cazuri) in conditiile in care leucopenia si toxicitatea cutanata au fost evidente.

In urma studiilor efectuate s-a cristalizat ideea ca atunci cand exista indicatia unei chimioterapii, citostaticul de electie este adriamicina in doze de 60-75mg/mp, administrata la interval de trei saptamani pana la aparitia fenomenelor de toxicitate, fara a depasi doza totala de 450 mg/mp.

Hipertermia

Rezultatele clinice incurajatoare din ultimii ani au dus la recastigarea interesului pentru hipertermie in tratamentul cancerului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 9 aprilie, 2013, 12:42

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *