Prima Pagina » Sanatate A-Z » Alergologie » Tratamentul si Profilaxia Astmului

Tratamentul si Profilaxia Astmului

Tratamentul astmului se realizeaza in cadrul unui program de asistenta medicala care cuprinde: educatia pacientilor pentru dezvoltarea relatiei de parteneriat in asistenta astmului, evaluarea si monitorizarea severitatii astmului cu raportarea simptomelor si masurarea functiei pulmononare, profilaxia expunerii la factori de risc, stabilirea planurilor de medicatie pentru tratamentul cronic, de lunga durata, stabilirea planurilor pentru asistenta exacerbarilor si asigurarea monitorizarii regulate.

Obiectivele tratamentului pe termen lung sunt: obtinerea si mentinerea controlului simptomelor, prevenirea exacerbarilor astmului, mentinerea functiei pulmonare cat mai aproape posibil de valorile normale, mentinerea la valori normale a activitatilor, inclusiv efortul fizic, evitarea efectelor adverse ale medicatiei antiastmatice, prevenirea dezvoltarii obstructiei ireversibile a cailor aerifere, prevenirea mortalitatii prin astm. Controlul optim al astmului este definit prin: simptome cronice minime (ideal absente), exacerbari minime (rare), absenta solicitarilor serviciilor de urgenta, necesar minim (ideal absent) de medicatie bronhodilatatoare la nevoie, nici o limitare a activitatilor, inclusiv efortul fizic, variabilitate circadiana a PEF < 20%, PEF normal sau aproape normal, efecte adverse minime (sau absente) ale medicatiei.

Cea mai eficienta metoda de tratament este prevenirea inflamatiei cailor aerifere prin eliminarea factorilor cauzali. Astmul poate fi controlat eficient la majoritatea pacientilor, desi nu poate fi vindecat. Factorii majori care contribuie la morbiditatea si mortalitatea astmului sunt sub-diagnosticarea si tratamentul neadecvat. Orice forma de astm persistent este mai eficient controlat prin tratament inflamatiei cailor aerifere decat prin tratamentul exclusiv al bronhoconstrictiei acute si simptomatic.

Profilaxia expunerii la factori de risc este importanta in tratamentul astmului. Masurile profilactice specifice de reducere a expunerii la aeroalergene din acarieni, mucegaiuri, insecte, epitelii animale, polenuri, sunt importante la astmaticii alergici. Evitarea iritantilor respiratori nespecifici, a fumatului activ si pasiv, evitarea expunerii la emisii poluante, identificarea eventualilor agenti ocupationali si evitarea infectiilor virale au rol important in astm. Evitarea medicamentelor beta-blocante, inclusiv cardioselective, topic oculare sau in combinatii este importanta la toti astmaticii, iar evitarea antiinflamatoarelor nesteroidiene clasice (unii tolereaza inhibitorii selectivi COX2), a inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei sau a anumitor antibiotice, in anumite situatii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 26 februarie, 2019, 22:28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *