Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Plastica » Traumatisme Inchise (contuzii) ale Mainii

Traumatisme Inchise (contuzii) ale Mainii

Traumatisme Inchise (contuzii) ale MainiiContuziile sunt rezultatul actiunii unor obiecte boante sau a unei suprasolicitari la nivelul articulatiilor, ligamentelor sau tendoanelor.

Fracturile inchise sunt, deseori, rezultatul unei lovituri (izbituri ) a mainii si poate duce la leziuni semnificative ale tesuturilor moi.

Dizlocarile si rupturile de ligamente sunt rezultatul unei lovituri sau tensionari bruste a unei articulatii. Acest tip de traumatism poate determina de asemenea avulsii ale tendoanelor cu sau fara portiuni ale insertiilor osoase.

Contuziile mainii intotdeauna vor determina leziuni tisulare si edem traumatic. Una dintre preocuparile esentiale in tratarea lor este limitarea cat mai mult posibil a edemului. Edemul determina o scadere a mobilitatii mainii prin scaderea elasticitatii tesutului subcutanat si a spatiului de miscare a degetelor. Edemul marcat in compartimentele osteofaciale ale mainii si antebratului pot avea efecte dezastruoase daca nu este tratat.

Mana traumatizata trebuie initial ridicata. Pozitia este importanta si daca nu exista fracturi. Mana va trebui de asemenea imobilizata in asa numita “pozitie de siguranta” (pozitie fiziologica), cu gatul mainii in extensie moderata (25-35 grade), AMF flectate (aproximativ 90 grade) si AIF in extensie, sau flexie (aproximativ 20 grade). Trebuie evitata infasurarea prea stransa a atelei, pentru a nu compromite circulatia.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 14 decembrie, 2012, 16:20

Un comenentariu la Traumatisme Inchise (contuzii) ale Mainii

  1. mihaela 22/05/2013 at 16:30

    cum sa tratez contuzia la degetul mic de la mana stanga fara atela,este umlat sus langa unghie ,e ca o cocoasa si nu pot sa il indrept .Sa fie doar din cauza ca este umflat?cum sa fac? va multumesc

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *