Prima Pagina » Medicamente » Medicamente T » Tretinoin

Tretinoin

Prospect

TretinoinTretinoin este agentul comedolitic cel mai eficient in ac­nee (in asociere cu geluri cu benzoilpero­xid).

Creste turn-overul epidermic si sca­de coeziunea corneocitelor, inhiband formarea comedoanelor si favorizand eliminarea comedoanelor deja formate; modifica keratinizarea foliculara si scade grosimea stratului cornos, facilitand penetrarea altor substante topice utile in tratamentul acneii.

Comedoanele acneice se formeaza in foliculii cu celule epiteliale excesiv cheratinizate. Acumularea materialului cheratinizat in folicul initiaza formarea comedonului. Tretinoin contribuie la desprinderea celulelor cornificate si grabeste indepartarea corneocitelor din folicul. Prin cresterea activitatii mitotice a epiteliului folicular, tretinoin creste turnover-ul corneocitelor cu aderenta redusa. Prin aceste actiuni, tretinoin previne formarea microcomedoanelor, leziunea precursoare a acneei vulgare. In plus, tretinoin actioneaza prin modularea proliferarii si diferentierii celulelor pielii. Aceste efecte sunt mediate prin interactiunea tretinoin cu o familie de proteine nucleare, receptori ai acidului retinoic. Activarea acestor receptori nucleari provoaca schimbari ale expresiei genetice, care la randul lor modifica anormal procesele celulare. Mecanismele exacte prin care schimbarile induse de tretinoin in expresia genetica regleaza functia pielii nu sunt intelese.

Doze si mod de administrare

Adulti: Tretinoin se va aplica o data pe zi, inainte de culcare, pe suprafata pielii in care se produc leziunile acneice. Se va aplica o cantitate minima de crema, suficienta pentru a acoperi suprafata afectata, utilizand un tampon, bumbac, lana sau varfurile degetelor curate. Se va evita suprasaturarea deoarece excesul de crema ar putea sa patrunda in ochi, in santurile nazogeniene sau alte suprafete care nu sunt prevazute a fi tratate. Aplicarea Tretinoin poate produce o senzatie tranzitorie de caldura sau o usturime usoara. Atunci cand se administreaza conform recomandarilor, Tretinoin poate produce un eritem usor, asemanator cu cel al insolatiilor usoare.

In cazurile in care este necesar sa se intrerupa temporar terapia sau sa se reduca frecventa de aplicare, terapia se va relua sau frecventa de aplicare va fi crescuta, numai atunci cand pacientul va fi capabil sa tolereze tratamentul. Excesul aplicarii de Tretinoin nu determina rezultate mai rapide sau mai bune. De fapt, se poate produce o inrosire marcata, descuamare sau disconfort. Daca are loc accidental o aplicare in exces sau prin utilizare supraentuziasta, aplicarea de Tretinoin se va intrerupe cateva zile inainte ca terapia sa fie reluata.

Efectele terapeutice pot fi inregistrate dupa doua sau trei saptamani, dar sunt necesare mai mult de sase saptamani de terapie inainte de a se vedea efectele benefice definitive. In timpul primelor saptamani de tratament, se poate produce o exacerbare aparenta a leziunilor inflamatorii. Aceasta se datoreaza actiunii in profunzime a medicamentului, asupra unor leziuni neobservate initial si nu se considera un motiv de intrerupere a terapiei. Odata ce s-a obtinut un raspuns satisfacator, imbunatatirea acestuia poate fi mentinuta prin aplicatii de o frecventa mai mica.

Inainte de tratamentul cu Tretinoin, suprafetele care trebuie tratate vor fi curatate in intregime, cu apa si sapun moale, nemedicinal. Suprafata tratata se va spala nu mai mult de doua ori pe zi. Dupa spalare, pielea se va usca usor si complet, prin tamponare, fara a o sterge. Suprafetele de piele care se trateaza se vor lasa sa se usuce cel putin 20 pana la 30 de minute inainte de aplicarea Tretinoin. In timpul terapiei cu Tretinoin se pot utiliza cosmetice si produse hidratante, dar suprafetele de piele care vor fi tratate, se vor spala in intregime inainte de a se aplica Tretinoin. Se vor evita produsele de toaleta astringente.

Masuri de precautie

In vederea minimalizarii potentialului de iritare aditionala a pielii, se vor lua masuri de evitare a contactului cu ochii, pleoapele, santurile nazogeniene, gura, mucoasele sau alte suprafete care nu se prevad pentru tratament. Pacientii vor avea grija a indeparta parul excesiv in mod obisnuit (de exemplu prin smulgere, electroliza, depilare), dar se vor evita aceste procedee in noaptea dinaintea aplicarii Tretinoin, deoarece acestea pot avea ca rezultat iritarea pielii. Solutiile de ondulare permanenta, preparatele fixative, sapunurile medicinale si sampoanele, pot irita chiar si pielea normala. Se vor utiliza cu precautii astfel ca aceste produse sa nu intre in contact cu pielea tratata cu Tretinoin.

Iritatia locala: nu se recomanda initierea tratamentului Tretinoin sau continuarea utilizarii acestuia in prezenta pielii iritate (de exemplu eritem, descuamare, prurit, insolatii etc.) inainte ca aceste simptome sa regreseze. La anumiti indivizi sensibili, Tretinoin poate induce fenomene locale severe ca: eritem, tumefiere, prurit, senzatie de caldura, arsura sau usturime, pustule, cruste si/sau descuamare, pe portiunea de aplicare. Daca gradul de iritatie locala se mentine, pacientul va fi instruit fie sa aplice medicatia cu o frecventa mai mica, fie sa intrerupa temporar tratamentul. S-a relatat ca tretinoinul provoaca o iritatie severa pe pielea eczematoasa si se va utiliza cu maxima precautie la acesti pacienti.

Daca pacientul dezvolta o iritatie severa sau persistenta, acesta va fi sfatuit sa intrerupa complet tratamentul cu Tretinoin si daca este necesar, sa consulte un medic. Conditiile climaterice extreme, cum ar fi vantul, frigul si umiditatea scazuta, pot irita pielea tratata cu Tretinoin si pot determina uscarea acesteia. Expunerea la radiatiile solare, incluzand lampile cu lumina ultravioleta, poate provoca o iritare suplimentara. Asadar, expunerea va fi evitata sau minimalizata in timpul utilizarii tretinoinului. Un pacient care se expune considerabil radiatiilor solare prin obligatiile profesionale si/sau orice pacient sensibil inerent la radiatiile solare, va lua precautii speciale. Cand expunerea la radiatiile solare nu poate fi evitata, se recomanda utilizarea produselor si a imbracamintii de protectie solara pe suprafetele tratate. Copii: siguranta in utilizare si eficacitatea in cazul copiilor, nu au fost stabilite.

Sarcina si alaptare

Tretinoinul topic nu s-a dovedit a fi teratogenic, prin administrarea la sobolani Wistar si la iepuri, la doze de 1 000 si respectiv de 320 ori mai mari decat doza topica umana, considerand ca la un adult de 50 kg, se aplica topic 250 mg crema Tretinoin 0,1%. Totusi, la aceste doze topice, la iepuri se produce o osificare intarziata la unele oase. La sobolani s-a observat o crestere supranumerara a coastelor, dependenta de doza. Aceste schimbari sunt considerate variatii ale dezvoltarii normale. Modificarile de osificare sunt corectate in mod obisnuit dupa intarcare. Au fost semnalate izolat defecte congenitale printre copiii nascuti de femeile expuse la tratamentul topic cu tretinoin in timpul sarcinii. Pana in prezent n-au existat studii prospective adecvate si bine controlate, realizate pe femei insarcinate si nivelul sanguin teratogenic de tretinoin nu este cunoscut.

Cu toate acestea, intr-un studiu retrospectiv bine condus efectuat pe un grup de copii nou nascuti din femei expuse la tratamentul topic cu tretinoin, in timpul primului trimestru al sarcinii, nu s-au gasit defecte congenitale in exces printre acesti nou-nascuti, comparativ cu nou-nascutii din femei din acelasi grup, care n-au fost expuse la tratament. Tratamentul topic cu tretinoin se va utiliza in timpul sarcinii, numai atunci cand beneficiul potential justifica riscul potential asupra fatului. Nu se cunoaste daca tretinoinul este excretat prin laptele uman. Deoarece multe medicamente sunt excretate prin laptele uman, se vor lua masuri de precautie la administrarea de Tretinoin la o mama care alapteaza.

Supradozare

Aplicarea topica a Tretinoin este caracterizata printr-o absorbtie sistemica redusa si astfel supradozarea este putin probabila. Tretinoin este utilizat numai prin aplicarea topica. In cazul unei ingestii accidentale, daca ingestia este recenta, stomacul va fi golit imediat prin spalatura gastrica sau prin inductia varsaturii. Ingestia orala de Tretinoin poate conduce la aceleasi reactii adverse, ca si cele asociate cu ingestia orala, excesiva de Vitamina A.

Reactii adverse

Este de asteptat un anumit grad de iritatie locala. Cele mai obisnuite reactii adverse semnalate sunt: uscarea pielii, arsura, usturime, senzatie de caldura, eritem, prurit, inrosirea pielii, descuamare si hipo- sau hiperpigmentare temporara. Rareori sunt semnalate pustule si cruste ale pielii, iritatia ochilor si edem. Foarte rar s-a semnalat alergia de contact adevarata, prin aplicarea topica de tretinoin.

Interactiuni medicamentoase

Medicatia topica concomitenta, sapunurile medicinale sau abrazive si de asemenea cosmeticele, sapunurile si agentii de curatire care au un efect sicativ puternic si produsele cu concentratii ridicate de alcool, produsele astringente, produsele aromatizate si pe baza de calciu, vor fi utilizate cu precautie datorita unei posibile interactiuni cu tretinoinul. O precautie speciala se va exercita in cazul utilizarii preparatelor care contin sulf, resorcinol sau acid salicilic, cu Tretinoin. De asemenea, se recomanda ca pielea pacientului sa fie “odihnita” inainte de inceperea utilizarii Tretinoin, pana se observa efectele acestor preparate.

Pret

Tretinoin crema este disponibil in farmacii la un pret mediu de 78 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 11:42 Afisari: 315

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *