Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Trifoi Rosu (Trifolium pratense – Fam. Fabaceae)

Trifoi Rosu (Trifolium pratense – Fam. Fabaceae)

Trifoi Rosu Trifolium pratensePlanta perena cu viata scurta, care poate atinge inaltimea de 40 cm, trifoiul rosu este raspandit in intreaga Europa, mai ales pe campiile nisipoase. Are frunze ovale, cu petiol lung, grupate de obicei cate 3, marcate de cate o semiluna alba, si tulpini paroase. Florile puternic mirositoare, globulare, roz-violacee, apar la sfarsitul primaverii si vara.

Parti utile – inflorescentele

Inflorescentele se culeg imediat ce se deschid, la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii. Ele se usuca si se folosesc la prepararea de infuzii, extracte lichide, tincturi si unguente.

Compusi activi

Trifoiul rosu contine izoflavone care mimeaza actiunea estrogenilor. in componenta plantei intra si salicilati antiinflamatori, glicozide fenolice si sapo­nine. Un alt compus activ este sitosterolul, considerat in unele studii ca fiind util in tratarea anumitor tipuri de cancer.

Utilizari medicinale

Trifoiul rosu este folosit atat intern, cat si extern pentru tratarea afectiunilor inflamatorii ale pielii precum eczemele si psoriazisul. Se pare ca planta este utila si in decongestionarea gatului inflamat si in calmarea ulceratiilor bucale.

Studii recente au aratat ca aceasta actiune anti­inflamatorie se datoreaza partial izoflavonelor, unele dintre ele ameliorand simptomele menopauzei datorita efectului lor estrogenic.

Actiunea antiinflama­torie a plantei, combinata cu capacitatea sa de a actiona ca diuretic, eliminand astfel toxinele din organism, ii justifica utilizarea in tratamentul gutei.

In plus, saponinele poseda proprietati expecto-rante, planta fiind prescrisa si in cazul tusei spastice. Dupa cat se pare, trifoiul rosu stimuleaza ficatul si vezica biliara, ajutand in acelasi timp la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

Cultivare

Planta se cultiva din semin­te care se sadesc primavara. Prefera solul umed, bine drenat, si locurile insorite.

Preparare si dozaj

In tratamentul afectiunilor cutanate, al gutei, tusei si al digestiei lenese; infuzie: Infuzati 2 lingurite de inflorescente intr-o cana cu apa clocotita timp de 10 minute. Strecurati. Beti 3 cani pe zi; extract lichid (1:1 in alcool 25%): Luati 1,5-3 ml pe zi; tinctura (1:10 in alcool 45%): Luati 1/2-1 lingurita pe zi.

In tratamentul afectiunilor cutanate si al gutei; compresa: inmuiati o compresa curata in infuzie (vezi mai sus) si aplicati pe zonele afectate.

Precautii

Trifoiul rosu trebuie evitat de femeile care incearca sa conceapa, deoarece cercetarile au dovedit ca acesta poate actiona ca un contraceptiv. Nu este recomandat persoanelor cu istoric de tumori estrogeno-dependente. Planta nu trebuie administrata simultan cu anticoagulante. Evitati trifoiul fermentat, deoarece poate provoca uneori hemoragii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 12:17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *