Prima Pagina » Sanatate A-Z » Hematologie » Trombocitele

Trombocitele

Plachete sangvineEtapele de evolutie a trombocitelor sunt: megacarioblast, promegacariocit, megacariocit granulat si megacariocit trombocitogen. Trombocitele sunt fragmente granulate de megacariocite, iar viata lor dureaza 10 zile. Trombocitopoieza are loc in maduva (celule stem) si se afla sub controlul trombocitopoietinei. 2/3 din trombocite se afla in sange si 1/3 in splina. Trombocitele sunt mici celule anucleate, cu granulatii si echipamente enzimatic bogat. Ele joaca un rol important in hemostaza, protejeaza endoteliul vascular, formeaza cheagul alb primar, contribuie si la coagularea plasmatica si produc retractia cheagului (trombostenina). Se gasesc in numar de aproximativ 250 000/mm3. Scaderea numarului apare in leziuni medulare, splenomegalii, factorii imunologici iar cresterea – in trombocitoze si trombocitemie. Exista si alterari calitative ale trombocitelor (trombastenii).

Cresterea peste normal a numarului de trombocite, trombocitemia, duce la aparitia de cheaguri in interiorul vaselor de sange. Scaderea numarului de trombocite sub 50.000/mm3 (trombocitopenie) produce hemoragii subcutanate cu aparitia la nivelul pielii a unor pete de culoare rosu-inchis, purpura trombocitopenica. Daca numarul trombocitelior scade sub 20.000/mm3 se produce moartea prin hemoragii in toate organele corpului.

Trombocitopoieza are loc, de asemenea, in maduva hematogena; din celula de origine a tuturor elementelor figurate se diferentiaza megacariocitul, o celula mare cu nucleul polilobat care sufera un proces de fragmentare a citoplasmei periferice pe care o elimina in circulatia sangvina sub forma de trombocite, rotunde, eliptice sau neregulate cu diametrul de 1-2μ.

Cele mai importante functii ale trombocitului se manifesta in procesul de hemostaza. Trombocitele participa la oprirea hemoragiei prin intregul ei corp, cat si prin eliberarea unor factori plachetari necesari coagularii sangelui. In mod normal trombocitele adera slab de endoteliul capilarelor, pazind integritatea peretilor. In caz de rupturi ale peretelui capilar, trombocitele se aglomereaza la locul leziunii (aglutinarea) formand un dop care astupa vasul impiedicand hemoragia.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 21 martie, 2012, 6:02

Un comenentariu la Trombocitele

 1. coca v 01/09/2013 at 19:47

  va rog sa-mi recomandati un specialist HEMATOLOG
  ULTIMA analiza a semnalizat nivelul trombocitelor scazut 38000/mm3
  in ultima luna am facut citeva analize si nivelul a fost44000,51000, 70000,58000 si azi 38000..
  cu multumiri

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *