Prima Pagina » Sanatate A-Z » Cardiologie » Tromboza venoasa, aspecte CT

Tromboza venoasa, aspecte CT

Tromboza venoasa este o boala in care circulatia sangelui in vene este blocata din cauza formarii unui cheag de sange (denumit in termeni medicali tromb).

Cel mai frecvent aceasta tromboza se localizeaza la nivelul venelor din membrele inferioare (gambe, coapse), dar ea poate sa apara in anumite conditii si la nivelul membrelor superioare (brate) sau in alte localizari.

In functie de tipul de vene in care apare chegul de sange (trombul), afectiunea se numeste tromboza venoasa superficiala sau tromboza venoasa profunda.

  • Viciu de umplere a venei obstruate postcontrast: localizeaza sediul, uneori vena cava superioara este indemna dar este prezenta ocluzia bilaterala a venelor brahicefalice. Se poate constata dilatatea venelor colaterale.
  • Semnele clinice ale obstructiei venei cave superioare sunt grupate in sindromul de VCS generat in majoritatea cazurilor de tumorile care intereseaza mediastinul: cancerul bronhopulmonar, tumorile tiroidiene, limfoame, metastaze ganglionare, mediastinite, traumatisme, fibroze radice, idiopatice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *