Prima Pagina » Corpul Uman » Trunchiul Cerebral

Trunchiul Cerebral

Trunchiul CerebralTrunchiul cerebral , in forma de trunchi de piramida, se continua in jos cu maduva spinarii, la nivelul orificiului occipital.

Se observa la suprafata niste santuri longitudinale care se continua cu cele medulare si doua santuri transversale care marcheaza limitele dintre cele trei etaje: bulbul rahidian, puntea lui Varolio si mezencefalul. Din totalul de 12 perechi de nervi cranieni, zece perechi de nervi cranieni ies din trunchiul cerebral.

Substanta cenusie este situata central, ca si la maduva spinarii, dar nu mai formeaza o masa compacta ci insule cenusii, inconjurate de substanta alba, numite nuclei. Fiecare nucleu grupeaza neuroni cu anumite functii.

Nucleii senzitivi primesc impulsuri dinspre organele de simt din limba, urechea interna, pielea si muschii capului. Axonii care pornesc de aici poarta mai departe impulsuri spre alte parti ale creierului.

Nucleii somatomotori comanda miscari ale muschilor din regiunea fetei, limbii si faringelui.

Nucleii vegetativi sunt centrii unor reflexe vegetative: salivar, gastrosecretor, lacrimal etc. Anumiti neuroni formeaza centrii respiratori. Ei produc ritmic impulsuri destinate muschilor respiratori. Ei functioneaza ca un ,,ceas biologic” dar isi pot modifica ritmul, regland ventilatia pulmonara dupa necesitati. In imediata apropiere se afla un centru cardiovasomotor care participa la reglarea circulatiei.

Nucleii trunchiului cerebral functioneaza automat ca si substanta cenusie medulara. Ei se afla sub controlul etajelor superioare ale creierului. Reflexele care au centrii aici sunt innascute, au un arc reflex programat genetic, nu pot fi uitate, nici modificate. Ele nu depind de experienta de viata si de aceea se numesc reflexe neconditionate. Un exemplu: Cand este iritata corneea se produce reflexul lacrimal. Omul ,, stie” raspunsul fara sa-l fi invatat vreodata.

Prin pozitia sa, trunchiul cerebral asigura comunicarea dintre celelalte componente ale sistemului nervos central.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 7 februarie, 2012, 14:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *