Prima Pagina » Medicamente » Tuberculostaticele

Tuberculostaticele

Sub aceasta denumire sunt cunoscute antibioticele si chimioterapicele active in tratamentul si profilaxia tuberculozei. In functie de efectul lor terapeutic, se grupeaza in: majore (Izoniazida, Rifampicina, Streptomicina, Etambutolul); minore (PAS, Etionamida, Pirazinamida, Morfazinamida); de rezerva (Cicloserina, Tiocarlidul, Viomicina).

Se folosesc asocierile a cate 2-3 tuberculostatice, pentru intarzierea instalarii rezistentei si asigurarea unui tratament activ. In formele acute, in cazul prezentei bacilului Koch, la examenul direct de sputa, se asociaza Izoniazida cu Rifampicina (900 mg/zi). Cand bacilul Koch este prezent numai in culturi, se asociaza Izoniazida cu Streptomicina 1 g si Etambutol. in formele cronice se admmistreaza Izoniazida + Streptomicina.

Izoniazida (H.I.N. – hidrazida acidului izonicotinic) este tuberculostaticul cel mai utilizat. Se administreaza de obicei oral (10 mg/kilocorp/zi), sub forma de comprimate de 0,050 sau 0,100 g, dar si i.m sau i.v. (fiole de 10 ml), insa niciodata intrarahidian, fiind iritant. Patrunde bine in L.C.R., in focarele cazeoase si ganglioni, este bacteriostatica si bactericida. Rezistenta bacilului Koch la Izoniazida aparand repede, este necesara asocierea cu alte tuberculostatice. Toleranta este buna, dar uneori pot aparea inapetenta, varsaturi, consipatie, icter, convulsii, psihoze, polinevrite, insomnie sau somnolenta, fenomene alergice. Este indicata in toate formele de tuberculoza pulmonara si extrapulmonara si contraindicata in psihoze si insuficientele hepatica si renala.

Streptomicina se administreaza de electie, sub forma de Strepancil, in doze de 1 – 2 g/zi, in 2 prize.

Rifampicina (Rifadin) este bacteriostatica si bactericida. Se administreaza de obicei oral in doze de 0,600 – 0,900 g/zi (capsule de 0,150 si 0,300 g). Spectrul de activitate cuprinde bacilul Koch, germeni gram-pozitivi si gram-negativi. Rezistenta se instaleaza repede. Toleranta este buna. Reactiile adverse apar rar: tulburari digestive, icter, reactii alergice, leucopenie. Este indicata in tratamentul tuberculozei pulmonare si extrapulmonare (acute si cronice), septicemii cu stfilococ si infectii biliare.

Etambutolul este un tuberculostatic bacteriostatic. Rezistenta apare treptat. Ca reactii adverse se intalnesc nevrite optice si periferice, tulburari digestive si hepatice. Se administreaza in doza de 25 – 40 mg/kilocorp/zi (comprimatele contin 0,250 g).

PAS (Acidul paraaminosalicilic) este activ, dar greu de suportat in dozele terapeutice orale – 10-l6 g/zi (drajeuri de 0,300 g si pulbere). Calea i.v. este mai utilizata (perfuzie unica – 15 g PAS/zi, in solutie). Toleranta este mediocra. Apar frecvent tulburari digestive, urinare si alergice.

Etionamida (Nizotin), sub forma de drajeuri de 0,250 g si supozitoare de 0,500 g, in doze orale de 0,750 – 1 g/zi, este indicata in tuberculoza pulmonara si extrapulmonara acuta si cronica. Reactiile adverse care se intalnesc, constau in tulburari digestive, poli-nevrite, psihoze, eruptii alergice.

Alte tuberculostatice utilizate mai rar sunt: Pirazinamida – cu structura asemanatoare Izoniazidei, activitatea mai slaba, reactii adverse relativ frecvente (tulburari digestive, hepatice, urmare, alergice), administrare orala (comprimate de 0,500 g); Morfozinamida (Morinamid) – tuberculostatic minor, derivat al pirazinamidei, cu toleranta mai buna (comprimate de 0,500 g, in doze de 2 – 3 g/zi); Cicloserina (Tebemicina) – utila in tratamentul tuberculozei si al unor infectii urinare, activa asupra bacilului Koch, asupra unor germeni gram-pozitivi si gram-negativi (comprimate de 0,250 g, in doze de 0,5 -l,5 g/zi, Tiocarlidul – indicat in tuberculoza pulmonara cronica (comprimate de 0,500 g, in doze de 4 – 6 g/zi).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 4 ianuarie, 2013, 13:59

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *