Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pneumologie » Tuberculoza Pulmonara Date Generale

Tuberculoza Pulmonara Date Generale

Definitie

Tuberculoza Pulmonara Date GeneraleTuberculoza este o infectie bacteriana endemica, specifica, transmisibila, cu evolutie cronica si cu o larga raspandire in populatie; netratata sau tratata inco­rect, are o fatalitate importanta. Agentii etiologici ai tuberculozei umane sunt gru­pati in „complexul Mycobacterium tuberculosis format din speciile M. tuberculo­sis, M. bovis si M. africanum.

Afecteaza practic toate varstele si orice parte a cor­pului. Tuberculoza pulmonara este forma cea mai frecventa a bolii (cca. 80% din cazuri) si practic singura forma susceptibila de a fi contagioasa; tuberculoza extrapulmonara afecteaza cel mai frecvent pleura, ganglionii limfatici, coloana vertebrala, articulatiile, caile genito-urinare, sistemul nervos sau abdomenul.

Alte doua caracteristici importante sunt reprezentate de marcatul polimorfism lezional (leziuni infiltrative, exsudative, necroza de cazeificare) si de disjunctia infectie- boala. Dintre subiectii infectati, cea mai mare parte, 80-90%, nu se vor imbolnavi niciodata de tuberculoza; dintre persoanele infectate numai 10-20% vor face boala, si anume cei la care mecanismele de aparare antiinfectioasa sunt serios compromise.

Toate aceste caracteristici, alaturi de conditionarea socio-economica, fac din tuberculoza o boala extrem de originala, care trebuie studiata din doua puncte de vedere la fel de importante. Pe de o parte, din punct de vedere general, trebuie cunoscuta extensia bolii si a infectiei intr-o populatie data; epidemiologia tuber­culozei, mai mult decat in orice alta afectiune este de interes primordial. Pe de alta parte, din punct de vedere al individului imbolnavit, trebuiesc cunoscute interrelatiile gazda-bacil pe plan histopatologic si imunologic.

Importanta problemei

Se asteapta ca in deceniul doi al Secolului XXI, sa se inregistreze pe Planeta noastra 90 milioane de noi imbolnaviri si peste 30 milioane de decese datorate tuberculozei.

Romania se afla printre tarile cu un nivel ridicat de morbiditate. In ultimii ani s-au inregistrat cca. 24.000 de bolnavi cu tuberculoza anual, ceea ce reprezinta o incidenta de 105-107 %ooo, de departe cea mai ridicata in Europa.

Odata cu cresterea in general a incidentei din tara noastra si in mod deosebit a densitatii surselor de contaminare, in ultimii 6-8 ani a survenit o crestere a riscului de imbolnavire la copii, in special la cei de 0-4 ani. Barbatii se imbol­navesc mai frecvent decat femeile. Varstele cele mai afectate sunt la barbati la grupa 35-49 ani, iar la femei grupa 20-29 ani.

Tot in acest din urma interval de timp a crescut si mortalitatea determinata de tuberculoza, care a atins 11,6%ooo in anul 2007. La barbati mortalitatea este de aproape 7 ori mai mare decat la femei.

Tuberculoza afecteaza preponderent populatia adulta si determina direct si indirect serioase consecinte sociale. Ea constituie una din problemele prioritare de sanatate publica, a carei combatere, ce se executa dupa un Program National de Control al Tuberculozei, comporta importante resurse bugetare.

In Romania, combaterea tuberculozei se desfasoara conform Programului National de Control al Tuberculozei, aprobat de Ministerul Sanatatii. Este necesar ca toti cei care participa la realizarea Progra­mului sa-l cunoasca in detaliu pentru a se asigura uniformitatea actiunilor si realizarea optima a rezultatelor asteptate. Obiectivul major al Programului il constituie oprirea cat mai rapida a raspan­dirii infectiei si bolii in populatie, iar aceasta presupune diagnosticarea cat mai prompta a tuberculozei la o persoana simptomatica si tratarea sa pana la vin­decare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 14 decembrie, 2012, 18:36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *