Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pneumologie » Tuberculoza Secundara

Tuberculoza Secundara

Definitie

Tuberculoza secundara sau ftizia este o tuberculoza de suprainfeteie (fie endogena – prin reactivarea leziunilor primare – fie, mai rar, exogena prin contaminari noi), care debuteaza prin leizuni nodulare apicale sau infiltrate precoce. Domina fenomenele de imunitate specifica relativa. Leziunea caracteristica este caverna, a carei evolutii este cronica. Diseminarile sunt de obicei bronhogene; se insoteste de pleurezie, iar prognosticul e rezervat.

Etiopatogenie

Boala apare de obicei la adult si debuteaza frecvent printr-un infiltrat in lobul superior, numit infiltrat precoce. Se datoreste fie reinfectiei endogene, prin scaderea rezistentei organismului in conditii precare de mediu (surmenaj, subalimentatie) sau dupa boli anergizante, care redeschid focarele gangliohare ale complexului primar, fie reinfectiei exogene, in care bacilli Koch provin dintr-o suprainfectie pe cale aeriana.

In afara debutului prin infiltrat precoce, tuberculoza secundara mai poate incepe cu un complex primar excavat cronicizat cu perforarea unui ganglion intr-o bronhie sau cu o diseminare hematogena in plamani. Diseminarile se fac de obicei pe cale bronhogena.

Simptome

Debutul poate fi asimptomatic, boala fiind descoperita cu ocazia unui control radiologie, sau insidios, cu fenomene de impregnare bacilara: inapetenta, pierdere in greutate, adenopatie.

Forme clinice

Primoinfectia oculta (latenta) nu se insoteste de semene clinice si uneori nici radiologice, fiind prezente numai semnele umorale (reactia la tuberculina). Prognosticul este bun.

Primoinfectia manifesta prezinta, pe langa semnele umorale si semne radiologice (complexul primar) si manifestari clinice care constau in semne de impregnare bacilara si semne de bronsita difuza. Evolutia si prognosticul sunt benigne, leziunile cicatrizandu-se.

Primoinfectia insotita de manifestari alergice, dintre care cea mai obisnuita este eritemul nodos. Acesta este un infiltrat relativ dur, la inceput rosiatic, apoi violaceu, dureros spontan si la presiune, localizat pe fata anterioara a gambelor, disparand cam in zece zile. Eritemul nodos poate aparea si in reumatismul poliarticular acut sau in caz de sensibilizare la sulfamide. Prognosticul este in general bun.

Complicatii

Complicatii congestive, numite epituberculoze: sunt focare congestive pneumonice, dezvoltate in jurul sancrului de inoculare, aparand in saptamanile sau lunile care urmeaza primoinfectiei si se datoresc manifestarilor hiperergice, in care alergia – prin intensitatea sa – devine patologica, depasind limita unei reactii de aparare. Tabloul clinic se caracterizeaza prin febra (38 – 39°), uneori dispnee, stare generala mai alterata. Examenul radiologie evidentiaza opactati omogene intinse. Evolutia este favorabila, in decurs de cateva saptamani.

Perforatii gangliobronsice: pot provoca obstructii bronsice, iritatie bronsica (tuse, expectoratie, hemoptizii), stari febrile, caverne ganglionare etc.

Pneumonii sau bronhopneumonii cazeoase: sunt tuberculoze pulmonare acute, adesea mortale, caracterizate prin leziuni pulmonare intinse, la inceput exsudative, apoi cazeoase. Apar in lunile care urmeaza primoinfectiei, in special la copiii mici lispiti de rezistenta, dar uneori si la adulti cu rezistenta scazuta. Debutul este precedat de semne de impregnare bacilara. Starea generala este alterata, febra ridicata si neregulata. Transpiratiile nocturne, tusea si expectoratia, hemoptizia, dispneea intensa, semnele sindromului de condensare la examenul fizic si opacitatile intense si difuze, completeaza tabloul clinic. Prognosticul este rezervat chiar astazi, cand arsenalul de tuberculostatice este atat de bogat.

Caverne primare: apar prin ulcerarea sancrului de inoculare sau a unei forme evolutive.

Diseminari hematogene: pot merge de la formele discrete, constituite din insamantari micronodulare ale varfurilor plamanilor, pana la tabloul dramatic al tuberculozei miliare. Uneori apar insamantari la distanta in alte organe.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 14 decembrie, 2012, 19:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *