Prima Pagina » Sanatate A-Z » Ortopedie » Tuberculoza Vertebrala si Osteoarticulara

Tuberculoza Vertebrala si Osteoarticulara

Tuberculoza vertebralaTuberculoza osteoarticulara se intalneste la toate varstele cu frecventa mare la adultul tanar, intre 25 si 30 de ani. Modificari radiologice in tuberculoza: se observa modificari de pozitie si forma a oaselor: atitudini vicioase care devin permanente: rotatii adductii, abductii, flexii, subluxatii.

Modificari de structura osoasa: osteoporoza este prima manifestare, accentuate prin halistereza si osteoclazie, omogena, difuza – la nivelul structurilor osoase adiacente sau / si la distanta.

Modificari ale spatiului articular: isi reduce transparenta, in fazele urmatoare apare micsorat si apoi dispare; contururile suprafetelor sunt de la inceput sterse, cu uzuri si carii marginale;

Modificari in partile moi – abcese reci in partile vertebrale.

Tuberculoza vertebrala este o maladie ce afecteaza intotdeauna corpurile vertebrale, arcurile ramanand intacte. Sunt interesate minim 2 corpuri vertebrale. Boala apare mai frecvent la varste mici, incidenta scazand pe masura ce ne apropiem de varsta adulta. Cu cat tuberculoza apare la varste mai fragede cu atat afecteaza regiuni superioare si mai multe corpuri vertebrale.

Radiologic se poate constata:

  • Diminuarea transparentei spatiului intervertebral si osteoporoza cu reducerea intensitatii structurii osoase a corpurilor reprezinta primele semne radiologice.
  • Osteoporoza este inlocuita de osteoliza, platourile vertebrale sunt distruse, vertebrele sunt turtite sau cuneiforme.
  • Micsorarea spatiilor intervertebrale pana la disparitia lor.
  • Maduva este protejata de arcurile vertebrale ramase intacte, ceea ce explica absenta fenomenelor neurologice.
  • Poate apare un abces rece paravertebral uni- sau bilateral – opacitate paravertebrala cu contur convex extern si aspect de “sticla de lampa”.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 19 august, 2011, 11:44

2 Discutii la Tuberculoza Vertebrala si Osteoarticulara

  1. Dana 07/02/2013 at 00:47

    Tuberculoza osoasa este transmisibila?
    Cum se procedeaza cand ai avut caz de tuberculoza oasoasa foarte avansata in familie si a decedat.

    Va multumesc !

    Răspunde
    • Anonim 07/02/2013 at 10:18

      Aproximativ 90% dintre persoanele infectate cu M. tuberculosis prezinta infectii asimptomatice latente. La aceste persoane exista o probabilitate de 10% ca, pe timpul vietii, infectia latenta sa avanseze la stadiul de infectie tuberculoasa activa, manifesta.Tuberculoza extrapulmonara este mai frecventa in cazul persoanelor imunodeprimate si al copiilor mici. In mod normal, doar persoanele cu tuberculoza activa transmit boala. Persoanele cu infectie latenta nu sunt considerate contagioase. Bacilul tuberculos se transmite exclusiv pe care aeriana. Tuberculoza extrapulmonara (inclusiv tuberculoza osoasa) nu este contagioasa. In cazul in care se reactiveaza focarul tuberculos pulmonar, infectia se poate transmite pe cale aerogena. Probabilitatea transmiterii de la o persoana la alta depinde de mai multi factori. Acesti factori includ numarul de picaturi infectioase eliminate de purtator, eficienta ventilarii mediului in care traiesc persoanele, durata expunerii,virulenta tulpinii de M. tuberculosis si nivelul de imunitate al persoanei neinfectate. Pentru a preveni raspandirea in cascada, de la o persoana la alta, persoanele cu tuberculoza activa – manifesta – trebuiesc izolate si tratate cu medicamente impotriva tuberculozei. In general, dupa doua saptamani de tratament eficient, persoanele cu infectii active nerezistente nu mai sunt contagioase pentru ceilalti. Dupa infectare, in mod normal sunt necesare trei-patru saptamani pentru ca persoana nou infectata sa devina suficient de contagioasa pentru a transmite boala altor persoane. Pentru linistea dvs este bine sa faceti o radiografie toracica ce poate pune in evidenta posibilele modificari pulmonare specifice acestei boli si verificarea prezentei unui raspuns celular in organism prin IDR la tuberculina sau PPD (protein-purificat-derivat).

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *