Prima Pagina » Corpul Uman » Tubul digestiv

Tubul digestiv

Tubul digestiv incepe cu orificiul bucal si continua pana la orificiul anal.

Tubul digestiv este alcatuit din urmatoarele segmente:

 • cavitatea bucala;
 • faringele;
 • esofagul;
 • stomacul;
 • intestinul subtire;
 • intestinul gros.

Cavitatea bucala contine organe specializate limba si dintii; ea prezinta:

 • peretele superior – format din bolta palatina si omusor;
 • peretele inferior – pe care se afla limba cu papilele gustative;
 • peretii laterali – formati de obraji.

Umectarea alimentelor din cavitatea bucala se realizeaza cu ajutorul salivei. Aceasta este secretata de glandele salivare,care sunt situate in apropierea cavitatii bucale,cu care comunica prin canale excretoare. Mucoasa bucala este umezita de saliva produsa de glandele salivare.

Pe maxilare – superior (care este fix) si inferior( care este mobil)  se gasesc dintii. Dintii sunt organe vii, formatiuni osoase dure. Acestia sunt implantati in alveolele dentare.

Exista mai multe tipuri de dinti: incisivi ( I), canini( C), premo­lari (PM), molari ( M). Au culoare alba si rol mecanic in digestia bucala, intervenind in sfaramarea si macinarea alimentelor. Au aspect si forme diferite in functie de rolul indeplinit in masticatie.

Omul are doua dentitii:

 • De lapte/ temporara – 20 dinti:
 • Definitiva-32 dinti:

Fiecare dinte prezina trei portiuni:

 • coroana= partea vizibila a dintelui;
 • radacina= partea ascunsa in alveola;
 • colet= portiunea cuprinsa intre coroana si radacina. Este acoperit de gingie.

Limba are rol in masticatie, deglutitie/ inghitire, supt( la sugari), in limbajul articulat si este si un organ gustativ.

Faringele reprezinta locul  unde se incruciseaza calea digestiva cu calea respiratorie; Realizeaza legatura intre fosele nazale si laringe, precum si intre cavitatea bucala si esofag. Musculatura faringelui are rol important in deglutitie.

Intrarea in faringe este strajuita de amigdale, organe de aparare impotriva bacteriilor si virusurilor ajunse aici prin hrana si prin aerul inspirat.

Esofagul (circa 25 cm) strabate cutia  toracica  si  muschiul diafragm, deschizandu-se in stomac prin orificiul cardia. Face legatura intre faringe si stomac. Mucoasa esofagului are cute care-i permit dilatarea in timpul trecerii bolului alimentar. Musculatura faringelui si esofa­gului, dublu stratificata, participa la inghitirea hranei.

Stomacul, segmentul cel mai dilatat al tubului digestiv, situat in stanga cavitatii abdominale, sub muschiul dia­fragm; Are forma literei „ J”, prezinta doua fete (anterioara si posterioara) si doua margini/ curburi( marea si mica curbura). Portiunea verticala cuprinde fundul stomacului(fornix/camera cu aer), care nu se umple cu alimente si corpul stomacului. Portiunea orizontala este alcatuita din antrul/ canalul piloric, care se termina la orificiul piloric. Prin orificiul cardia, stomacul comunica cu esofagul, iar prin pilor comunica cu duodenul( primul segment al intestinului subtire).

Mucoasa gastrica /stomacala prezinta numeroase cute care ii maresc suprafata si are numeroase orificii prin care se deschid glandele gastrice , glande, care secreta sucul gastric si un mucus abundent care o protejeaza. Musculatura este dispusa in trei straturi (longitudinal, circular si oblic); cu ajutorul ei, hrana este amestecata cu sucul gastric si impinsa in duoden prin orificiul piloric.

Intestinul subtire, segmentul cel mai lung, circa 4-6 m. Este cuprins intre stomac si intestinul gros si este for­mat din:

 • duoden (partea fixa);
 • jejunul si ileonul/ jejuno-ileonul ( partea mobila), care formeaza bucle(anse) intestinale;

Duodenul are forma de potcoava, care cuprinde in concavitatea sa capul pancreasului. In duoden se deschid canalul coledoc si canalul principal al pancreasului. Mucoasa contine glande care secreta sucul intestinal, cu rol in digestia principiilor alimentari care ajung la acest nivel.

Jejunul si ileonul se intind pana valvula ileo-cecala; Mucoasa prezinta un numar de vilozitati intestinale, care maresc suprafata de absorbtie a principilor alimentari.

Musculatura, dispusa in doua straturi, participa prin contractiile sale ritmice la amestecarea continutului intestinal cu sucurile digestive, la contactul lui cu mucoasa pentru facilitarea absorbtiei in­testinale si la inaintarea acestuia.

Intestinul gros, cu o lungime de circa 1,7 m si un calibru superior fata de intestinul subtire. Este alcatuit din urmatoarele segmente:

 • cecum= segment situat sub valvula ileo-cecala si terminat intr-un fund de sac, prezentand apendicele vermiform( forma de vierme);
 • colonul este format din segmente( colon ascendent, transvers, descendent, sigmoid).
 • rectul= ultima parte a intestinului gros, se termina cu canalul anal care se deschide prin anus.

Mucoasa intestinului gros nu mai prezinta vilozitati.

Prin intestinul gros se elimina resturile nedigerate si produsii toxici de putrefactie sub forma de materii fecale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 28 septembrie, 2018, 22:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *