Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Tularemie

Tularemie

Tularemia este o infectie produsa de un bacil Gram-negativ, Francisella tularensis, transmisa la om de la rozatoare si animale mici prin:

  • contactul cu animalele si dejectele lor;
  • intepaturi de insecte hemofage;
  • inhalarea germenilor;
  • ingestia de apa si alimente contaminate.

Manifestarile clinice sistemice includ febra cu debut brusc, frisoane, astenie cefalee si alterarea starii generale, asociate cu o simptomatologie severa la nivelul portii de intrare, in functie de care sunt clasificate principalele forme ale bolii (Tularemie gastrointes­tinala, glandulara, oculoglandulara, pulmo­nara, tifoidica).

Leziunile cutanate pot aparea in faza toxica, indiferent de forma clinica a bolii si constau in eruptii maculo­papuloase, nodulare sau de tip eritem polimorf. In cazul portii de intrare cutanate, la locul inocularii se dezvolta un nodul ulcerat, insotit de limfadenopatie regionala dureroasa cu tendinta la ulcerare. Boala poarta numele regiunii californiene „Tulare County“ unde a fost descrisa pentru prima data.

Boala poate fi fatala in absenta tratamentului, in special in formele tifoidice si pulmonare. Diagnosticul se pune prin: evidentierea germenului in culturi sau serologica. Tratamentul de electie se face cu aminoglicozide (strepto­micina).

Exista un vaccin impotriva tularemiei, recomandat persoanelor expuse prin profesia lor la contaminare (tabacari, vanzatori de vanat. bucatari etc.).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 25 noiembrie, 2011, 23:45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *