Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Tulburari de Motilitate ale S.E.S. (Achalazia Cricofaringiana)

Tulburari de Motilitate ale S.E.S. (Achalazia Cricofaringiana)

Achalazia Cricofaringiana

Disfunctia S.E.S. determina instalarea unei disfagii importante. Bolnavii prezinta dificultati de deglutitie ca urmare a faptului ca bolusul alimentar nu poate fi propulsat din hipofaringe prin S.E.S. in esofagul superior. Boala se intalneste mai frecvent la persoane peste 60 ani, fie izolat, fie in asociere cu alte boli esofagiene, de regula diverticuli esofagieni Zenker.

Cauzele care determina aparitia odinofagiei sunt multiple: afectiuni intrinseci ale faringo-esofagului (carcinom oro-faringian, tumori benigne, diverticul Zenker, stenoze esofagiene inalte, corpi straini etc.), extrinseci (gusi voluminoase, anomalii vasculare etc.), boli neuromusculare (boala Parkinson, accidente cerebro-vasculare, miopatii inflamatorii, miastenia gravis etc.).

Semne clinice

Bolnavii au dificultati de deglutitie mai accentuate pentru solide decat pentru lichide, determinand asa-numita disfagie de transfer . Bolusul alimentar patrunde in esofag dupa eforturi de deglutitie repetate. Uneori, datorita tulburarilor de motilitate se poate produce reflux traheo-bronsic sau faringo-nazal urmat de tuse si infectii respiratorii. In cazuri grave, saliva nu mai poate fi inghitita. Cauzele acestor manifestari sunt reprezentate de boli ale sistemului nervos, astfel ca manifestarea esofagiana face parte din tabloul clinic al acestora; de aici necesitatea unui examen clinic amanuntit.

Diagnostic

Este relativ usor datorita prezentei disfagiei precoce si a contextului in care se produce boala. Pentru precizare se va apela la: examen radiologic, cineradiografia (care vor preciza prezenta unui obstacol crico-faringian ce sugereaza obstructia mecanica), endoscopia care va stabili situatia obstacolului fata de lumenul faringian, manometria S.E.S., hipofaringelui si esofagului superior arata fie o relaxare incompleta a sfincterului in timpul deglutitiei sau o necoordonare intre relaxarea si contractia faringiana ori ambele.

Diagnosticul diferential se va face cu:

  • Globus histericus (senzatia de nod in gat) este fenomenul care se poate confunda cu odinofagia; acesta nu este insotit de disfagie, iar transferul bolusului alimentar in esofag este normal. Nu determina reflux traheo-bronsic sau nazal;
  • Cancerul esofagian superior;
  • RGE pot determina odinofagia.

Tratament

Se adreseaza in primul rand cauzei determinante. Unele boli neurologice care determina tulburari motorii, devin progresive si sunt in general netratabile. Trei categorii de tratament sunt descrise:

  • strategia compensatorie care cauta sa elimine simptomele prin modificarea pozitiei capului si corpului, precum si controlul alimentatiei;
  • terapia indirecta ce consta in exercitii de coordonare a miscarilor limbii;
  • terapia directa prin dilatatii cu sonde cu balonas cu rezultate satisfacatoare si miotomia pe cale chirurgicala, care amelioreaza simptomele pana la disparitie; aceasta se executa pe o distanta de 3-4 cm, sectionand fibrele muschiului crico-faringian si ale esofagului superior, pe linia mediana a fetei posterioare pana la nivelul mucoasei, care trebuie sa proemine in plaga; rezultate favorabile in 80-90% din cazuri.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 11:01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *