Prima Pagina » Sanatate A-Z » Neurologie » Tulburari Obiective de Sensibilitate

Tulburari Obiective de Sensibilitate

Tulburari Obiective de Sensibilitate

Definitie

Tulburarile obiective de sensibilitate nu se intalnesc izolat, ci in contextul unor sindroame complexe, in care apar si tulburari motorii, de echilibru sau senzoriale.

Cele mai cunoscute sindroame senzitive sunt urmatoarele:

Sindromul polinevritic: deficit simetric de sensibilitate si motilitate la extremitatea membrelor. Radiculitele sunt caracterizate prin distributii ale tulburarilor de sensibilitate dupa un plan metameric (orizontal pe gat, torace si abdomen, vertical pe membre.

Sindromul senzitiv medular

a) de tip global, cu abolirea sensibilitatii sub segmentul lezional (mielite, compresiuni medulare, traumatisme) – se insoteste de paraplegie sau tetraplegie, iar anestezia intereseaza de obicei toate tipurile de sensibilitate;

b) de tip disociat, realizand fie tipul siringomielic (abolirea sensibilitati termoalgice), fie tipul tabetic (abolirea sensibilitatii profunde).

Sindromul senzitiv talamic

Apare in leziunile talamusului si se insoteste de hemihipoestezie superficiala (respectand fata si mai accentuata la membre), hiperpatie (dureri cu caracter de arsura care apar la orice excitare cutanata, chiar atingerea usoara a tegumentului sau aplicarea unui obiect rece), hemianestezie profunda, hemiataxie, hemianopsie.

Sindromul senzitiv cortical

In aceasta din urma domina tulburarile de sensibilitate sintetica si discriminativa.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 19 februarie, 2013, 14:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *