Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Tulburarile Motorii Esofagiene

Tulburarile Motorii Esofagiene

Tulburarile Motorii Esofagiene

Motilitatea normala a esofagului consta in prezenta miscarilor peristaltice la nivelul conductului si sfincterelor sale. Fiziopatologic pot apare tulburari motorii esofagiene ca rezultat al unor disfunctii ale aparatului neuro-muscular si care imbraca aspecte diferite evidentiate prin explorari manometrice: contractii anormale de amplitudine si durata mare care intereseaza corpul si sfincterele sale; aparitia de contractii segmentare sau simultane care determina fenomene esofagiene manifestate prin: disfagie, dureri toracice, pirozis etc., dar a caror relatie directa nu poate fi definita exact.

Disfunctionalitatile sfincterelor esofagiene pot fi prezente sub aspect hiperton sau hipoton cu aparitia de staza si modificari morfologice esofagiene si instalarea uneori a R.G.E. cu toate consecintele sale. Ca urmare, tulburarile motorii esofagiene cuprind numeroase forme etiopatogenice dificil de clasificat si interpretat; important este de a se recunoaste suferinta esofagiana, care reclama explorari minutioase radiologice, endoscopice, manometrice etc. Acestea vor putea stabili daca tulburarea de motilitate este de cauza esofagiana sau in cadrul unor boli generale ce influenteaza acest organ.

Din numeroasele criterii de clasificare utila este cea propusa de Vantrappen:

  • tulburari de motilitate primare: achalazia, spasmul esofagian difuz, hipertonia S.E.I. si S.E.S.;
  • tulburari de motilitate secundare: sclerodermia, diabetul zaharat, boala Parkinson, amiloidoza, colagenoze, miastenia gravis, infectii cu Tripanosoma.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 10:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *