Prima Pagina » Sanatate A-Z » Psihiatrie » Tulburarile Psihice in Avitaminoze

Tulburarile Psihice in Avitaminoze

Tulburarile Psihice in Avitaminoze

Regimul alcatuit nejudicios, prin lipsa din alimentatia zilnica a unor vitamine importante, poate provoca tulburari psihice caracteristice. Datorita carentei vitaminei PP si vitaminelor din grupul B, pelagra, pe langa dermite si tulburari digestive caracteristice, se insoteste si de tulburari psihice: astenie, depresiune, cefalee, la inceputul bolii.

Simptomele evolueaza uneori de la tulburari neurosteniforme la psihoze cu tulburari de constienta, delir, halucinatii si pana la delirul acut, caracterizat prin febra (40°), transpiratii, puls si respiratie accelerate, azotermie si moarte. Alteori, tabloul este de melancolie ipohondrica ce conduce la sinucidere prin inecare, din cauza halucinatiilor vizuale cu imagini de foc. Alteori, evolueaza spre cronicizare. Tratamentul curativ este cel etiologic, cu vitamine, complex B, PP (amida acidului nicotinic), vitamina C.

Avitaminoza B1 se poate manifesta pe plan psihic prin tulburari neuroastenice. Avitaminoza B12 realizeaza sindromul neuro-anemic cu somnolenta, astenie sau stare de excitatie maniacala. Toate acestea cedeaza la administrarea vitaminei care a lipsit un timp mai indelungat din alimentatie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 22 februarie, 2013, 10:48

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *