Prima Pagina » Sanatate A-Z » Psihiatrie » Tulburarile Psihice in Traumatismele Cranio-Cerebrale

Tulburarile Psihice in Traumatismele Cranio-Cerebrale

Tulburarile Psihice in Traumatismele Cranio-Cerebrale

Traumatismele cranio-cerebrale care determina la om tulburari psihice acute si cronice sechelare pot fi inchise sau deschise. Dupa felul leziunii se grupeaza: comotii, contuzii si compresiuni.

Simptomele acute ale traumatismelor craniene sunt concretizate pe prim-plan prin pierderea cunostintei pe o durata mai scurta sau mai lunga, mai usoara sau mai profunda, mergand de la obnubilare la coma traumatica.

La iesirea din coma sau chiar in comotiile mai usoare, bolnavul poate desfasura un delir traumatic cu halucinatii vizuale sau agitatie psihomotorie cu caracter ocupational. Psihozele acute traumatice survin imediat dupa traumatism sau dupa un interval liber si dureaza cateva zile. Dupa delirul traumatic poate urma sindromul Korsakov, caracterizat prin tulburari de memorie, confabulatie. El se vindeca in 2 – 3 saptamani sau se cronicizeaza, precedand dementa traumatica.

Tulburarile psihice tardive determina mai des internarea pacientilor in serviciile de psihiatrie, dupa ce neurochirurgia si neurologia si-au spus cuvantul.

Tulburarile psihice tardive posttraumatice sunt:

  • cerebrastenia posttraumatica, sechela ce scoate din munca, prin pensionare de invaliditate, pe cei ce au suferit grave traumatisme cranio-cerebrale;
  • epilepsia posttraumatica simptomatica;
  • dementa posttraumatica – aceste ultime tulburari constituind de asemenea cauze de invaliditate psihica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 22 februarie, 2013, 10:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *