Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Tumori Cutanate Benigne Congenitale

Tumori Cutanate Benigne Congenitale

Tumori Cutanate Benigne Congenitale

Sunt foarte numeroase entitati descrise, unele rarisime, dar in cele ce urmeaza amintim doar pe cele mai frecvente.

Nevul epidermic verucos

Deriva din epiderm si are aspectul unei veruci vulgare de aspect linear, aparuta in primii ani de viata, dupa care ramane constanta in dimensiuni (circa 0,5 – 2 cm); se localizeaza pe frunte, membre sau perigenital si nu se malignizeaza.

Nevul sebaceu Jadassohn

Deriva din derm, este prezent de la nastere, se localizeaza electiv pe scalp, are aspec­tul unei tumorete globulare lipsita de fire de par, moale la palpare, de 1 – 2 cm. Este importanta pentru ca la varsta adulta degenereaza frecvent intr-un carcinom bazocelular, motiv pentru care se indica excizia profilactica.

Melanomul juvenil Spitz

In ciuda denumirii este o tumora benigna, practic o varianta de nev nevocitar acrom, de aspectul unei proeminete hemisferice de culoare rosie, localizata predilect pe fata.  Denumirea provine de la aspectul histologic care imita un melanom, necesitand coloratii speciale pentru a le putea distinge.

Hidradenoamele (siringoamele)

Tumorete derivate din glandele sudoripare ecrine ale pleoapelor, apar la femei dupa 40 de ani sub forma unor mici proeminente de culoarea pielii pe pleoapele inferioare.  Formele rare de hidradenoame eruptive pot apare relativ rapid extensiv si pe gat, torace, abdomen.

Fibromul dur („in pastila”)

Este o proliferare benigna de fibroblaste care ia aspectul unei proeminente hemisferice de culoare bruna pana la neagra, dura la palpare, localizata de regula pe gambe; apare la varsta adulta si este eminamente benigna.

Fibromul moale (papilomul congenital)

Este o hiperplazie idiopatica a unei papile dermice. Are aspectul unei proeminente alungite, pediculate, moi, de culoarea tegumentului sau bruna, unica sau multipla, aparuta la varsta adulta. Trebuie diferentiat de papiloamele virale, cu aspect identic, frecvente la femei dupa 40 de ani in zona latero-cervicala. Daca numarul fibroamelor moi este mare si in continua crestere ridica problema bolii Recklinghausen.

Cheloizii

Cheloizii congenitali apar pe un fond genetic predispozant, uneori spontan, alteori dupa diverse plagi accidentale sau chirurgicale. Sunt tumori proeminente, rosii, cu telangiectazii pe suprafata lor, extrem de dure, de regula dureroase sau pruriginoase. Excizia chirurgicala nu este o solutie, pentru ca pe locul exciziei se dezvolta un nou cheloid mai mare decat prece­dentul.

Lipoamele

Se prezinta ca una sau mai multe proeminente cutanate moi, depresibile la palpare, bine delimitate de un perete propriu, situate profund in hipoderm si care pot sa se dezvolte oriunde pe suprafata tegumentului.

Chistele sebacee

Sunt mici colectii fluctuente cu pereti proprii, continand un lichid grasos si urat mirositor.  Se infecteaza relativ frecvent, situatie in care devin inflamatorii si necesita rezolvare chirurgi­cala.

Xantoamele

Cele mai cunoscute sunt xantoamele pleoapelor (xantelasma), depozite galbene tipice pe pleoapele superioare. Se descriu xantoame tuberoase, mici tumori galbene si nedureroase localizate caracteristic la coate, genunchi si tendonul lui Ahile si xantoamele eruptive, aparute la tineri, relativ rapid, sub forma unor papule galbui dispuse pe partile extensorii ale membrelor superioare si inferioare si fese. Numai ultimele se coreleaza cu dislipidemii in mod constant.

Hemangioamele

Sunt proliferari benigne ale arteriolelor, capilarelor si venulelor plexului dermic. Pot apare de la nastere sau progresiv in cursul vietii. Forma cea mai comuna este aceea de hemangiom punctiform („strawberry naevus”) de aspectul unor mici proeminente lenticulare de culoare rosie-violacee diseminate pe trunchi si membre si care se inmultesc cu varsta.

De la nastere pot apare formele extinse de tip:

  1. hemangiom tuberos (proeminent, rosu-violaceu, de mari dimensiuni);
  2. hemangiom plan, care apare ca o macula rosie-viola­cee extinsa, situata de regula pe extremitatea cefalica;
  3. hemangiom cavernos, forma cea mai rara, de aspectul unei tumori putin proeminente, plane, de culoare albastra (deoarece predomina in constitutia sa componenta venulara).

Hemangioamele tuberoase se remit spontan intr-o proportie de pana la 75% pana la varsta de 14 ani, motiv pentru care orice interventie se temporizeaza. Rezolvarea actuala se face cu lasere speciale cu argon sau Erbiu pentru vase sanguine, de asemenea temporizata pana dupa incetarea cresterii, deoarece ci­catricea reziduala creste odata cu copilul. Rezolvarea prin radioterapie de contact cu Strontiu nu se mai practica deoarece s-a dovedit ca la copii astfel tratati a crescut incidenta timoamelor maligne si a leucemiilor.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 2 octombrie, 2013, 12:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *