Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Tumorile Epteliale Esofagiene – Polipii Esofagieni

Tumorile Epteliale Esofagiene – Polipii Esofagieni

Polipii Esofagieni

Polipii sunt tumori benigne rare si prezinta interes prin posibilitatea lor de transformare maligna; regurgitarea acestora la nivelul gurii cu pericol iminent de obstructie laringiana urmata de asfixie si moarte este deasemenea posibila. Apar mai frecvent la sexul masculin (69%), la varste peste 50 ani . Se dezvolta cu predilectie pe esofagul cervical fara a exclude localizarile si pe alte segmente ale acestuia.

Anatomie patologica

Aspectele anatomo-patologice sunt variabile si fiecare forma are caractere particulare:

 • Polipul mucos este o formatiune constituita dintr-o stroma vasculara, acoperita de mucoasa intacta, cu aspect pediculat. Histologic are asemanare cu lipomul si fibromul. Dimensiunile sunt variabile de la 1 – 2 cm si pana la 15 cm lungime; exista si formatiuni sub 1 – 2 cm. Poate fi unic sau multiplu, localizat pe ½ superioara a esofagului.
 • Polipul adenomatos, localizat de obicei pe esofagul terminal, dezvoltandu-se pe zonele de mucoasa gastrica ectopica. Poate fi pediculat sau sesil , cu dimensiuni sub 2 cm.

Diagnostic

In majoritatea cazurilor polipii sunt asimptomatici perioade lungi de timp. Cand dimensiunile cresc, apare disfagia prezenta in 56% din cazuri. Regurgitarea polipului in gura (40%) blocheaza laringele determinand asfixie si moarte. Examenul radiologic descopera polipii mari care dau imagini lacunare. Endoscopia identifica formatiunile apreciind baza de implantare si permit extirparea cu biopsie.

Constatarile paraclinice pot fi sintetizate in doua aspecte: polipii pot determina dilatatii esofagiene care se confunda cu achalazia; manometria transeaza diagnosticul si va trebui exclus cancerul, cunoscandu-se facptul ca unele carcinoame scuamoase au aspect polipoid. 

Tratament

Indicatia de tratament este in functie de localizare, forma, numarul si marimea polipilor. In localizarile cervicale polipectomia endoscopica este metoda de electie. In cele mijlocii si inferioare, polipectomia endoscopica poate fi efectuata daca dimensiunile nu sunt prea mari si au aspect pediculat. In cazul formatiunilor mari toracotomia cu esofagotomie si polipectomie sunt metoda clasica. Tratamentul endoscopic este accesibil dar cu indicatii precise; Patel sustine ca tratamentul endoscopic se poate complica cu hemoragii greu de stapant, ceea ce impune uneori hemostaza chrurgicala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 martie, 2013, 10:26

2 Discutii la Tumorile Epteliale Esofagiene – Polipii Esofagieni

 1. Petrica Maria 04/04/2013 at 20:33

  Am fost diagnosticata in 1985 cu diateza lupica,fara celule lupice.Am urmat tratament cu hidroxiclorochin aproape 5 ani dupa care am intrerupt.Sunt nascuta in 1949 si acum am simtome de blocaj in gat la inghitire si dureri foarte mari la incheieturi(coate si genunchi). Nu am mai facut nici-un fel de analize ptr.colagenoza.Ce sfat imi dati?

  Răspunde
 2. silvia 03/04/2013 at 21:34

  colon ptozat esofagita de reflucx macula eroziva polipi sesil 3mm este grav

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *