Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Tumorile Maligne Tiroidiene

Tumorile Maligne Tiroidiene

Tumorile Maligne Tiroidiene

Incidenta

Incidenta cancerului tiroidian este relativ modesta, media mondiala fiind de 1,4 0/0000  pentru sexul masculin si de 3,9 0/0000 pentru sexul feminin. La populatia europeana aceste valori sunt ceva mai ridicate in jur de 1,7 0/0000 pentru sexul masculin si 4,8 0/0000 pentru sexul feminin.

Cu toata incidenta sa scazuta, cancerul tiroidian pune variate si dificile probleme cu care chirurgul generalist se confrunta in practica curenta. Elementul definitoriu de ordin diagnostic, terapeutic si de dispensarizare post-terapeutica este tipul histologic de cancer tiroidian.

Fiecare tip histologic are o anumita biologie si prognostic care vor influenta si determina protocolul diagnostic si atitudinea terapeutica.

Evolutia cancerului tiroidian este extrem de variabila:

 • cancerul papilar are o rata a supravietuirii la 10 ani de 95%;
 • cancerul vezicular este mai redutabil, supravietuirea la 10 ani fiind de doar 45%;
 • cancerul medular, are un prognostic dependent de stadiul evolutiv, el fiind compatibil cu supravietuiri indelungate sau cu o mortalitate precoce in cazurile depistate tardiv, cu metastaze ganglionare si/sau la distanta.

Tratamentul chirurgical desi important, nu mai poate fi conceput ca gest terapeutic unic, izolat, ci va fi completat cu tratamentul izotopic si/sau radioterapic (la tipurile de cancer tiroidian radio-sensibile), precum si cu hormonoterapia.

Anatomie patologica

Tumorile maligne ale corpului tiroid sunt rare, ele descoperindu-se fortuit la 0,3% din necropsii, reprezentand aproximativ 1,2% din totalul tumorilor maligne.

Marea variabilitate este caracteristica aspectului anatomo-patologic al cancerului tiroidian. Astfel, pot exista neoplasme unifocale sau plurifocale, care intereseaza un lob, istmul sau toata glanda. In evolutia lui, cancerul tiroidian trece prin mai multe etape:

 • cancer in situ (cu focar unic sau multiplu);
 • cancer intracapsular;
 • cancer cu dezvoltare extracapsulara (musculatura, ganglionii limfatici regionali);
 • cancer cu metastaze la distanta.

Bilantul de extensie loco-regionala si la distanta a cancerului tiroidian permite clasificarea lui in diferite stadii evolutive.

Clasificare

Clasificarea Smedal:

O prima stadializare a fost propusa de Smedal in 1967. Acesta clasifica tumorile maligne tiroidiene in patru stadii:

 • Stadiul I:  A. 1 lob, B. 2 lobi – multifocal – istm;
 • Stadiul II: St. I + metastaze ganglionare A. unilaterale, B. bilaterale sau mediastinale;
 • Stadiul III: invazie loco-regionala cu sau fara adenopatie;
 • Stadiul IV: metastaze la distanta.

 Clasificarea T.N.M.:

In tara noastra este in vigoare sistemul T.N.M. de clasificare a cancerelor tiroidiene propus de O.M.S. in 1979 si adoptat de M.S. in 1982. Aceasta clasificare cuprinde doua etape: preoperator, cand evaluarea gradelor de T, N, si M se face pe criterii clinico-imagistice si postoperator, cand stadializarea se face dupa studiul morfopatologic al piesei de exereza.

Reguli de clasificare:

 1. Fiecare caz trebuie verificat morfopatologic pentru a permite clasificarea in functie de tipul histologic. Cazurile neconfirmate vor fi raportate separat.
 2. Pentru aprecierea diferitelor categorii de T, N si M, este nevoie de un minimum de explorari (clinic, radiografic, scintigrafic, ecografic, C.T.). In caz ca nu s-au efectuat aceste examinari, se vor folosi simbolurile: Tx, Nx, Mx.
 3. Limfonodulii regionali sunt: jugulari, traheoesofagieni bilateral, mediastinali antero-superiori, retrofaringieni si cei situati deasupra cartilajului tiroid.

Clasificarea histologica

La nivelul glandei tiroide se pot dezvolta diferite tipuri histologice de cancer, fapt care a determinat in decursul timpului elaborarea a numeroase clasificari histologice care au facut obiectul a si mai numeroase controverse. Ultimii douazeci de ani au permis aplanarea lor datorita unei mai bune cunoasteri a particularitatilor biologice, epidemiologice, histologice, evolutive si terapeutice ale acestor tumori.

In 1988 sub egida O.M.S., Hedinger Chr., Williams E.D. si Sobin L.H., coordonand activitatea unui colectiv de anatomopatologi din opt tari, au elaborat o a doua editie a clasificarii histologice a cancerelor tiroidiene.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 8 aprilie, 2013, 10:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *