Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pneumologie » Tumorile pulmonare maligne primitive si caverna neoplazica

Tumorile pulmonare maligne primitive si caverna neoplazica

In cancerul bronhopulmonar central radiologic initial tumora obstrueaza partial lumenul bronhiei interesate, aceasta functionand ca o supapa cu ventil inspirator. In teritoriul aerat de bronhia respectiva se constata pentru o perioada scurta de timp, cel putin teoretic o crestere discreta a transparentei pulmonare, aceasta perioada este foarte scurta, rareori surprinsa radiologic pentru ca obstructia completa este foarte rapida si se instaleaza atelectazia in teritoriul respectiv.

In cancerul bronhopulmonar central caracteristic este faptul ca in functie de gradul bronhiei obstruate, atelectazia are topografia unuia sau mai multor segmente, a intregului plaman. Se considera ca opacitatile cele mai suspecte sunt cele cvasisegmentare, calare pe 2 segmente, mai ales a doi lobi invecinati. Opacitatea atelectatica este omogena, cu localizare segmentara, lobara sau la nivelul intregului plaman. Intensitatea in fazele initiale este mai redusa si creste proportional cu resorbtia aerului in torentul circulator.

Prin aplicarea unui regim de raze mai dure se poate observa prezenta opacitatii tumorale in interiorul atelectaziei.

Hipertrofia ganglionara mediastino-hilara se poate asocia modificarilor parenchimatoase sau poate fi singura manifestare a unui cancer bronhopulmonar central.

In cancerul bronhopulmonar periferic radiologic initial tumora apare ca o opacitate unica, rotund ovalara, omogena aproape de cortexul pulmonar, cu diametrul de 1-3 cm, cu contur regulat sau cu prelungiri digitiforme.

In jurul tumorei apar opacitati micronodulare diseminate in coroana determinate de mici focare de hemoragie sau atelectazii lobulare, de procese de limfangita retrograda. Inflamatia peritumorala are aspect de tip pneumonic; dinamica procesului poate elucida diagnosticul, extensia transcizurala cu extensia in segmentul sau lobul adiacent este evocatoare pentru etiologia tumorala. Adenopatia satelita hilara poate fi prezenta, ca si cea mediastinala.

Alte forme radiologice de cancer bronhopulmonar:

Cancerul primitiv escavat – radiologic se observa o cavena in “chenar”. Imagine de hipertransparenta circumscrisa aparuta in interiorul unei opacitati de tip tumoral sau pseudotumoral circumscrisa de un inel gros, cu contur intern net si neregulat. Are un contur extern difuz cu prelungiri dendritice in parenchimul pulmonar. In interiorul ei se pot vizualiza opacitati micronodulare de intensitati mai reduse decat restul tumorii (burjoni de tumora necrozata).

Forma multicentrica – radiologic se observa opacitati de tip miliar, nodulare, diseminate intr-un lob sau in intregul plaman, asociate cu adenopatii mediastino-hilare, atelectazii, escavari.

Cancerul nucleului pulmonar – aspect asemanator cu cel central.

Forma masiva sau difuzalobita canceroasa – imaginea radiologica realizeaza un bloc de hepatizatie segmentara sau lobara sau opacitati nesistematizate si neretractile, difuz delimitate, cu bronhograma aeriana.

Cancerul varfului plamanului (sindromul Pancoast-Tobias) – imaginea radiologica este de opacitate omogena cu localizare la nivelul parenchimului apical, cu contur inferior net si superior difuz care se pierde la nivelul lojei cervico-mediastinale si regiunile gatului. In evolutie apar zone de osteoliza la nivelul corpurilor primelor 3-4 verterbre toracale, apofizelor transverse si coastelor, predominant la nivelul arcurilor posterioare. In invazia mediastinala si a nervului frenic radiologic se observa un hemidiafragm ascensionat imobil.

Cancerul cicatricial – aspect identic insa este de regula grefat pe o cicatrice – cicatrice provocata de tuberculoza.

Cancerul bronsic primitiv bilateral – in aceasta categorie sunt incluse cancerele cu evolutie sincrona, structura histologica diferita.

Cancere asociate – se poate asocia cu cancerul laringian, uterin, mamar, renal, digestiv.

Sarcomul pulmonar primitiv – radiologic apare o opacitate macronodulara, de 5-10 cm sau poate cuprinde intreg parenchimul, structura omogena cu contur net, incapsulata. In momentul extensiei extracapsulare conturul devine difuz, evolutia din lenta devine rapida catre exitus. Metastazeaza rar, trebuie diferentiat de sarcoamele mediastinale cu extensie pulmonara.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 2 septembrie, 2011, 18:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *