Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pneumologie » Tusea si expectoratia in examenul clinic respirator

Tusea si expectoratia in examenul clinic respirator

Tusea se prezinta sub mai multe aspecte patologice, care vor fi descrise in continuare.

Tusea seaca este iritanta, insotita de o senzatie de arsura a cailor aeriene. Apare la debutul inflamatiilor cailor aeriene, dar si dupa afectiunile virale care lezeaza epiteliul. Poate de asemenea corespunde prezentei corpilor straini. Iritatia cauzatoare de tuse poate fi localizata si inafara cailor aeriene: mediastin, diafragm, pleure.

Tusea spasmodica se insoteste de accese de tuse violenta ca urmare a unor fenomene alergice sau iritabile ale arborelui bronsic.

Tusea dispneica se manifesta ca urmare a:

  • unui spasm glotic urmat de dispnee inspiratorie;
  • unui spasm bronsic, probabil provocat printr-un inspir bucal care succede voluntar o tuse violenta rebela.

Tusea productiva mobilizeaza secretiile si faciliteaza eliminarea lor. Are un caracter gras ca urmare a unei hipersecretii bronsice. Poate fi negata de unii pacienti care inghit in mod inconstient sputa.

Circumstantele de aparitie:

Poate interveni in cazul schimbarilor de pozitie sau in decubit si corespunde unei tuse bronho-pulmonare sau pleurale. Trecerea de la pozitia clinostatica la cea ortostatica poate antrena o tuse productiva ca urmare a bronhoreei. Fumatorul prezinta o tuse matinala cronica. Declansarea tusei datorita factorilor iritanti, frigului, produselor chimice este caracteristica bronsiticilor cronici dar si asmaticilor.

Expectoratia:

Este importanta distingerea secretiilor prezente la nivelul rino-faringean de cele provenite de la nivel bronsic. Secretiile superficiale sunt mobilizate prin suflarea nasului  sau prin miscarea de „dregere a glasului”, secretiile fiind adunate la nivel bucal.

Circumstante favorizante sau diminuante ale expectoratiei

Expectoratia poate fi dificila dupa tuse multiple iritante, survenind de exemplu dupa un episod de dispnee (astm). Unele pozitii faciliteaza expectoratia, ca in bronsectazii. Aparitia expectoratiilor abundente, dupa cateva zile iritante neproductive, se pot observa in cazul vomei fractionate.

Examenul macroscopic al expectoratiei permite aprecierea volumului, consistentei, purulenta, culoarea si calitatea reologica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 30 martie, 2019, 12:23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *