Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Ulcerul cu Localizare Gastrica

Ulcerul cu Localizare Gastrica

Ulcerul gastric este una din localizarile bolii ulceroase. Ea se poate manifesta si sub forma ulcerului duodenal (ulcerul gastroduodenal). Din punct de vedere radiologic, cer a fi tratate separat, ulcerul gastric de cel duodenal. Ca frecventa se presupune ca din 6 oameni 1 face ulcer in timpul vietii sale.

Ar fi nestiintific ca examenul radiologic sa puna singur diagnosticul de ulcer gastric. Acest diagnostic trebuie sa rezulte din colaborarea dintre medicul internist, chirurg si radiolog.

Semnele directe (nisa): Semnul clinic si cert al ulcerului este nisa. Pe stomacul umplut pana la camera de aer cu suspensia opaca, la examenul in pozitia usor O.A.D.,nisa apare ca o proeminenta sau circulara pe silueta gastrica. Nisa este situata cu predilectie pe versantul posterior al micii curburi, deasupra unghiului. Dupa forma si marimea ulceratiei, dupa reactia tesuturilor vecine, dupa starea de iritatie si dupa tonusul local, ea este supusa unor variatii destul de mari putand avea dimensiuni de la acelea ale unei mici dintaturi sau proeminenta sub forma de palnie pana la adevarate pungi situate langa silueta gastrica.

Ulcerul recent, produce nise rotunde cu contur net si neted, cel vechi are un contur dintat, ascutit sau de forma geometrica neregulata. Ulcerele mici, recente, care nu au patruns decat pana la musculatura, deci de 2-3 mm. si care sunt acoperite cu un strat de fibrina sau mucus, nu pot fi vazute. Examenul complementar este reprezentat de catre gastroscopie.

Daca ulcerul a patruns in profunzimea peretelui sau a ajuns pana la un organ vecin, avand 1-2 cm. adancime, imaginea este caracteristica. El apare ca o punga diverticulara pediculata sau sensibila, in contact cu umbra gastrica. Daca are o baza mare (ulcerul cratiform), se goleste odata cu continutul gastric si imediat dupa ce acesta scade sub nivelul ulcerului, nisa dispare. Daca insa este adanca, poate ramane plina cu bariu si dupa golirea stomacului, caci tesuturile indurate nu permit peristaltismului sa o evacueze.

La examenul in picioare, rotand bolnavul in usor O.A.D., prindem momentul optim cand nisa se prezinta dupa dimensiunile ei cele mai mari. Musculatura mucoasei din imediata vecinatate a ulcerului, fiind intr-o stare de iritatie continua, este spastica, contractata. Acest spasm este circular si face sa proemine mai bine conturul ulcerului (digul ulceros). O nisa care nu-si modifia dimensiunile in cursul unui tratament ca si nisa care se maresta, este justitiabila de operatie.

Semnele indirecte

1. Convergenta plicelor

Ulcerul cronic, cu tendinta la cicatrizare, antreneaza modificari ale reliefului din vecinatate in sensul unei retractii a pliurilor longitudinale spre focarul ulcerat. Rezultatul retractiei plicelor inspre un punct este o imagine de “stea” din fata sau “o jumatate de stea” din profil.

2. Gastrita insotitoare

In unele cazuri, ulcerul este insotit de o gastrita hipertrofica regionala sau generala, care este considerata in mod diferit, ca fiind cauza dupa unii, sau consecinta bolii ulceroase. In aceste cazuri apar rugozitati, plice rigide, groase, sinuoase, dealuri mari cu vai late, suprafete plane acoperite de mucus care nu retin substanta opaca.

3. Rigiditatea si rectitudinea segmentarii

Pe scurta distanta (1-2cm), curbura mica prezinta o linie dreapta care nu este modificata de unde peristaltice. Undele vin pana la nivelul acestei linii, se opresc, inainte de a ajunge la portiunea infiltranta, pe care o sar pentru a se continua pe mai departe. Rigiditatea este explicata printr-o infiltratie inflamatoare a peretelui sau printr-o contractura a mucoasei, produsa de o iritatie continua (bine vizibila in decubit ventral).

4. Tulburari functionale

Aproape de regula, ulcerul, oricare ar fi sediul sau, nu lasa stomacul indiferent. Stomacul prezinta semne de suferinta in boala ulceroasa, chiar in absenta ulcerului (la inceput). Aceasta se traduce prin tulburari ale functiei motorii, evacuatoare si secretoare. In ansamblul lor constituie “sindromul functional al stomacului ulceros”.

Tulburarile functionale care se pot constata radiologic sunt:

  • hipersecretia – strat intermediar, bariul cade in stomac ca fulgii de zapada
  • hiperperistaltismul – se traduce prin unde profunde, accelerate, pe ambele curburi sau unilateral fara rezultate evacuatoare
  • modificarile evacuarii – evacuarea in general este intarziata in ulcerul situat aproape de pilor
  • spasmul – nu sunt constatate, apar in cursul perioadei dureroase si dispar la tratamentul eficace. Ulcerul polului superior este insotit de cardiospasm (adesea), cel din canal de pilorospasm.
  • durerea la presiune – localizata strict pe ulcer

Complicatiile ulcerului

1. Perforatia: Accident acut grav, care necesita interventia chirurgicala imediata. Pe radiografia abdomnului pe gol, apare pneumoperitoneul (aer sub cupola diafragmatica), rezulta o peritonita localizata, miscarile diafragmului sunt reduse.

2. Penetratia: Se realizeaza lent, ulcerul patrunde in organele sau cavitatile alaturate (ficat, pancreas, splina, etc)

3. Aderentele: Consecinta unei peritonite, nu neaparat ulceroase, poate fi si dupa o colecistita, apendicita, inflamatie a organelor genitale, etc. Aderentele nu dau tulburari decat cand jeneaza functia stomacului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *