Prima Pagina » Corpul Uman » Umoarea vitroasa si retina

Umoarea vitroasa si retina

RetinaIn spatele cristalinului este camera interna, principala, a ochiului. Aceasta este plina cu o substanta denumita umoarea vitroasa, ce are un aspect gelatinos si da consistenta, forma si elasticitatea ochiului.

Prin centru ei trece canalul hialoid, ramasitele unui canal arterial din cursul dezvoltarii fetale. Pe suprafata interna, curbata, a globului ocular se gaseste un strat fotosensibil, denumit retina. Acesta este , de fapt, constituit din doua tipuri de celule fotosensibile, numite bastonase si conuri, datorita formei pe care o au.

Bastonasele sunt sensibile la lumina de intensitate slaba si nu percep culoarea, care este in schimb perceputa de conuri. Acestea sunt responsabile de claritatea imaginii si sunt cele mai numeroase la polul posterior al ochiului, in aria denumita foveea sau macula. In aceasta zona, critalinul isi focalizeaza cea mai clara imagine si vederea noastra este cea mai buna. In jurul foveei sau maculei, retina inregistreaza imagini clare, dar catre marginile sale apare vederea periferica. Impreuna, vederea centrala si periferica, ne ofera o imagine completa a lumii exterioare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 7 februarie, 2012, 22:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *