Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Unguras Negru (Ballota nigra – Fam. Lamiaceae sau Labiatae)

Unguras Negru (Ballota nigra – Fam. Lamiaceae sau Labiatae)

Unguras Negru Ballota nigraPlanta foarte raspandita in Europa, ungurasul negru se distinge prin mirosul lui neplacut, „mucegait” Botanistul roman Dioscorides il recomanda ca antidot la muscatura de caine turbat. Toate partile plantei sunt acoperite de perisori. Vara, florile roz-violet se aduna in spirale acolo unde rasar frunzele superioare din tulpina.

Parti utile – florile

Culese in iulie si august, florile se usuca, se zdrobesc si se folosesc la prepararea infuziilor, decocturilor si tincturilor. Ungurasul negru se combina adesea cu alte plante sedative.

Compusi activi

Inflorescentele contin fenilpropanoizi, mai ales verbascocid si forsitozid, care au proprietati sedative. printre compusi se numara si flavonoidele antiinflamatorii.

Utilizari medicinale

Ungurasul negru este recomandat in afectiunile nervoase, mai ales in insomnie (adesea, in combinatie cu passiflora, teiul si valeriana), in anxietate, iritabilitate si in problemele nervoase cauzate de menopauza. Cercetarile publicate in 2000 de o echipa de la Universitatea din Lille, Franta, au confirmat proprietatile sedative si antioxidante ale mai multor fenilpropanoizi care se gasesc in aceasta planta.

Ungurasul negru este antispastic si usureaza accesele de tuse si crampele gastrice. Preparatele pe baza de unguras negru sunt folosite in tratamentul tusei convulsive. Planta mai este utilizata si in greata si varsaturi, ca si in tinnitus.

Cultivare

Planta prefera solurile bine drenate, in locuri insorite sau umbrite. Florile se recolteaza vara, atunci cand se deschid.

Preparare si dozaj

In tratamentul insomniei, anxietatii, iritabilitatii, problemelor nervoase cauzate de menopauza, al acceselor de tuse, al tusei convulsive, al crampelor gastrice si al tinnitusului; infuzie: Puneti 15-30 g de flori la 1 L de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti 3 cani pe zi, inainte de mese; tinctura: Puneti 30 de picaturi intr-un pahar cu apa. Se recomanda de 3 ori pe zi.

Precautii

Ungurasul negru contine derivati de furan si labdan care pot afecta ficatul, de aceea planta trebuie folosita cu multa grija. Nu se recomanda femeilor insarcinate sau care alapteaza. Persoanele care sufera de afectiuni hepatice trebuie sa evite ungurasul negru.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 12:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *