Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Untul de arahide

Untul de arahide

Untul de arahide are o reputatie din ce in ce mai proasta, fiind un aliment nesanatos, care ingrasa. Majoritatea producatorilor de unt de arahide folosesc aditivi nocivi.

Unt arahide si jeleuPrintre aditivii care sunt adaugati in untul de arahide se numara diverse grasimi hidrogentate, uleiuri vegetale, zaharuri rafinate si stabilizatori care sunt extrem de nocivi pentru sanatate. In plus, untul de arahide non organic provine adesea din recolte de arahide care au fost cultivate prin rotatie cu bumbac tratat cu substante chimice toxice. Astfel, reziduurile toxice de la culturile de bumbac sunt transferate la culturile de arahide din anul urmator. Aceste toxine sunt responsabile pentru alergia la arahide cu care se confrunta numeroase persoane.

Uleiurile hidrogentate, produc grasimi trans care reprezinta o cauza majora a afectiunilor cardiovasculare. Zaharurile rafinate favorizeaza marirea nivelului de glucoza din sange. Acest fenomen duce la obezitate si la deficienta de vitamina B. Singurul tip de unt de arahide care este relative sanatos si care nu ingrasa, este untul de arahide organic nerafinat, care contine numai arahide prajite si sare in cantitati mici. La producerea acestui unt de arahide nu se folosesc emulsificatori, astfel ca uleiurile se separa in mod natural si se depun deasupra untului.

Arahidele folosite pentru unt trebui sa fie prajite, deoarece acest proces elimina toxinele care se gasesc in arahidele crude si care pot cauza cancer. Prajirea arahidelor mareste si puterea antioxidantilor.

Conceptia generala asupra untului de arahide este ca din cauza grasimilor saturate pe care le contine nu este sanatos si nu ajuta in procesul de slabire. Prezenta grasimilor saturate in anumite alimente nu duce insa in mod automat la ingrasare sau la catalogarea respectivului aliment ca fiind nesanatos. Numeroase alimente sanatoase contin grasimi saturate, precum tofu sau uleiul de masline. De altfel, untul de arahide contine aceeasi proportie de grasimi saturate ca si uleiul de masline.

Untul de arahide este compus in mare parte din grasimi nesaturate care sunt eficiente in scaderea colesterolului. Contine si grasimi nesaturate care maresc nivelul de colesterol bun din organism. Untul de arahide este un aliment foarte caloric si trebuie consumat in cantiti mici. Este foarte satios si inhiba pofta de mancare. Atunci cand este consumat in cantitatile potrivite, untul de arahide este mult mai eficient in procesul de slabire decat alte alimente sarace in calorii.

Untul de arahide este bogat in fibre alimentare care regleaza nivelul de colesterol si de zahar din sange. Mai contine si alti nutrienti printre care proteine, niacina, vitamina E, calciu, magneziu, fier, cupru si potasiu.  Unele studii arata ca untul de arahide este eficient si in combaterea anumitor afectiuni precum boala Alzheimer. Anumiti nutrienti din untul de arahide sunt foarte eficienti in prevenirea cancerului. Printre acesti nutrienti se numara fitosteroli, acid folic sau resveratrol. Si cancerul de colon poate fi prevenit si redus prin consumul regulat de unt de arahide.

Articole Similare:

Indicii: , ,
Ultima actualizare: luni, 16 iulie, 2012, 12:17 Afisari: 263

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>