Prima Pagina » Medicamente » Medicamente U » Uricol

Uricol

Prospect

Uricol este indicat pentru a trata diverse infectii cronice ale tractului urinar (pielite, pielonefrite, cistite) si infectii asociate cu vezica neurogena. Profilaxia reinfectarii unei urine sterile la pacientii cu urina reziduala insotind unele tulburari neurologice si cu catetizare prelungita a vezicii. Spasme ale tractului urinar, pentru inlaturarea discomfortului datorat hipermotilitatii rezultand din inflamatii ca in cistite, prostatite, uretrite si uretrocistite. Mai este folosit in litiaza urinara cu acid uric, hiperuricemie.

Compozitie:

Fiecare plic de uricol contine:

 •  500 mg hexamina (urotropina) – antiseptic urinar bactericid fata de germeni gram pozitivi (staphilococ, streptococ, etc) si gram-negativi (Escherichia coli, Klebsiella)
 •  190 mg citrat de piperazina (solubilizant al acidului uric)
 •  1,83 mg kelina (extract de Ammi visnaga) – antispastic musculotrop
 •  bicarbonat de sodiu.

Hexamina – este un antiseptic urinar.  Se absoarbe direct din tractul digestiv.  70-90% este filtrata renal si se concentraza in urina. Concentratia maxima urinara este atinsa la 2 ore de la administrare. Datorita pH-ului urinar acid, are loc transformarea hexaminei in formaldehida avand o actiune bactericida fata de germeni gram pozitiv si gram negativ : stafilococ, streptococ, E. coli, klebsiela.

In cazul infectiilor cu germeni producatori de ureaza (Proteus, Pseudomonas) acestia cresc pH-ul urinar si inhiba eliberarea formaldehidei. Nu se cunosc germeni cu rezistenta la formaldehida. Este bine bine tolerata de copii si adulti

Kelina – este un puternic antispastic musculotrop. Extract natural din fructele plantei mediteraneane Ammi visnaga. Are efect direct spasmolitic pe fibra musculara neteda. Efectul apare in 15-30 minute si se mentine 6 ore. Deosebit de eficienta in spasmele ce insotesc litiaza cailor urinare.

Citrat de piperazina – este un solubilizant al acidului uric. Formeaza urat de piperazina usor eliminabil. 

Baza efervescenta de Bicarbonat – asigura buna toleranta digestiva.

Proprietati:

Uricol este o formula multifunctionala ce combina 3 ingrediente active cu activitati multiple pe tractul urinar. Hexamina si citratul de piperazina sunt rapid absorbite din tractul gastrointestinal si o mare parte din ele ajung in urina nemodificate. In urina acida, hexamina este incet hidrolizata in formaldehida, la care uropatogenii sunt susceptibili si nu dezvolta rezistenta in tratamentul de lunga durata.

Citratul de piperazina actioneaza dizolvand acidul uric si astfel previne depozitarea lui in tractul urinar, iar prin natura sa acida potenteaza efectul antibacterian al hexaminei. Kelina, al treilea ingredient de origine vegetala, exercita o actiune antispastica directa, prelungita si puternica pe muschii netezi ai tractului urinar. Cantitatea mica de carbonat de sodiu, obtinuta prin dizolvarea bazei efervescente, contracareaza orice iritatie care poate aparea la nivelul stomacului datorita interactiunii hexaminei cu sucul gastric acid si producerii in situ de formaldehida. Aceste proprietati fac ca granulele efervescente de Uricol sa constituie un medicament preparat cu multipe actiuni.

Mod de administrare:

Copii 1-3 ani: o jumatate de plic pe zi. Copii 4-12 ani: cate ½ de plic de 2 ori pe zi. Adulti si copii mari: cate 1 plic de 3 – 4 ori pe zi. Durata tratamentului: 5-7 zile in infectii urinare acute (cistite); 7-10 zile/luna, 3-6 luni consecutiv in litiaza urica (asociat cu diureza si alternarea pH-ului) sau conform recomandarii medicului.

In infectii urinare cronice sau recurente se administreaza cure periodice lunare de 7 zile in doza corespunzatoare varstei sau conform recomandarii medicului.

In cazul in care nu se cunoaste tipul de litiaza urinara se pot asocia Urinex cu Uricol in modul urmator: cate o capsula de Urinex dimineata, pranz si/sau seara si un plic de Uricol inainte de culcare.  Administrarea profilactica: jumatate din doza curativa, de preferat seara

Contraindicatii:

Insuficienta renala si hepatica, epilepsie, sarcina; asocierea cu sulfamide.

Precautii:

In timpul alaptarii se ia Uricol imediat dupa alaptare dupa care mama face o pauza de 8 ore.

Prezentare:

Cutie cu 6 plicuri a cate 5 g cu granule efervescente, aroma naturala de citrice.

Pret:

Uricol Pharco este disponibil in farmacii la un pret mediu de 10 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:32

2 Discutii la Uricol

 1. Toader Valentina 07/02/2013 at 17:30

  Buna ziua.,
  Ma confrunt cu un ITU recidivant de 3 ani.Am tratat cu ciprfloxacina, Si apoi am luat UROVAXOM 3 luni de zile. Este adevarat , nu beau apa 2 l / zi, dar acum situatia sa inrautatit, fac ferbra si frison. Am stari de greata , vertij, durere de cap si durere la lombara pe linga simptomele vechi pe care le aveam (urinare deasa si putina, mancarimi , miros urat dupa urinare, disconfort). Nu stiu daca durerrile de cap si greata ar fi de aici, dar ele au aparut in ultimele zile. Apar brusc si trec la fel de brusc. Ce ma sfatuiti? Multumesc
  Astept raspuns

  Răspunde
  • Marina Zgonea 08/02/2013 at 12:35

   Urgent la spital, obligatoriu analize urina cu urocultura. Examenul urinii este un gest medical elementar, care permite adesea stabilirea diagnosticului. Valoarea acestui examen este adeseori compromisa din cauza unor erori tehnice privind prelevarea si conservarea urinii. La femei este necesara o prealabila toaleta valvovaginala si prima urina se arunca. In mod curent nu se fac examene de Urina in timpul fluxului menstrual.

   Mirosul urinilor normale este fad sau usor aromatic, in diabet au un miros de mere acre; in infectii cu germeni microbieini anaerobi, putrid; in pielonefrita colibaciliara si staza urinara, amoniacal.

   Cauzele infectiilor tractului urinar sunt numeroase, dar la femei in principal domina cistita cronica, la barbati prostatita cronica si, la mbele sexe, litiaza urinara, mai ales litiaza infectata cu proteus.
   Diagnosticul este clinic dar mai ales bacteriologic, leucocituria peste 5 000 de elemente/mm/min. (proba Addis Hamburger) si bacteriuria peste 100 000/ml (proba Kass) certificand infectia urinara. In cazul identificarii unor germeni patogeni, antibiograma este obligatorie. Se prescriu antibiotice care, se elimina in forma activa prin urina, fiind excluse deci Cloramfemicol Novobiocinul (Nivecin) etc. Se tine seama si de pH. La un pH acid sunt active penicilinele naturale si semisintetice, Acidul nalidixic (Negram) si Nitrofurantoina; pH-alcalin sporeste eficacitatea Kanamicinei sulfat si a Gentamycinei. Eritromicina es activa la pH cu o valoare ce depaseste cifra 8. In infectia urinara acuta domina B. ca Proteus, enterococul, rar stafilococul; in cea cronica, Proteus, Klebsiella, piocianicul.
   In formele grave se administreaza antibiotice majore: Ampicilina, Cefalexina, Getimycin, Colistina, Kanamicina sulfat. In formele mai putin grave: sulfamide – Neoxaz Sulfizoxazol, Sulfametin, Nitrofurantoin, acid mandelic, Cicloserina, Urovalidon, Sep-trin, Acid nalidixic (Negram). Se recomanda asocierile sinergice: Ampicilina + Kanamicina sulfat, Ampicilina + Gentamycin, combinatii de sulfamide sau Septrin. Se prescriu penicilinele si sulfamidele la alergici; streptomicina, Kanamicina sulfat, Gentamycinul, sulfamidele, Septrinul, Nitrofurantoinul – la gravide. In insuficienta renala antibioticele se pot acumula, crescandu-si toxicitatea. Este necesara evaluarea insuficientei renale prin clearance-ul la creatinina. Se prefera antibiotice netoxice: Oxacilina, Cefalotina, Rifampieina. Fiecare germen are o sensibilitate caracteristica, fata de anumite antibiotice. Astfel, enterococul este sensibil la Ampicilina si la asociere Penicilina-Streptomicina; Proteus-ul la Ampicilina, Septrin, Klebsiella – la Gentamycin sau Colistina; piocianicul – la Gentamycin, Colimicin, Carbenicilina. in pielonefrita acuta se incepe tratamentul cu Kanamicina sulfat (6 zile, 1 g/zi), urmata de Ampicilina (14 zile, 1,5 – 2 g/zi) si in continuare, cu acid mandelic, Nitrofurantoin, Sulfametin, Neoxazol (Sulfizol), dupa caz.
   Pentru a nu pierde momentul interventiei, in puseul acut sever se fac toate examenele, se hidrateaza abundent bolnavul, se impune repausul la pat si se administreaza Sulfametin sau Septrin. Daca infectia persista, dupa 48 de ore se administreaza antibioticul eficace stabilit de antibiograma, acidifiindu-se urina. Tratamentul de durata poate fi continuu timp de 1 – 3 luni – Nitrofurantoin, 50 – 100 mg/zi; Acid nalidixic (Negram), 0,5 – 1 g/zi; sulfamide, 0,5 – 1 g/zi sau discontinuu (10 – 20 de zile pe luna), alternand 1-2 produse si acidifiind urina cu Metenamin, Hexamin) sau acid mandelic. Totusi, de multe ori, antibioticele nu pot inlocui unele chimioterapice: Acid nalidixic (Negram) Nitrofurantoin, sulfamide, Septrin.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *