Prima Pagina » Corpul Uman » Urina umana

Urina umana

Compozitia fluidului din celule este mentinuta in limite foarte stricte. Unele substante toxice, cum ar fi ureea si acizii, se formeaza in mod constant si trebuie eliminati pentru a mentine o concentratie sanguina acceptabila. Alte substante, cum ar fi sodiul si apa, trebuie de asemenea mentinute in limite precise si cest proces, homeostazia, este una din functiile majore ale rinichilor. In mod clar, este necesar un sistem extrem de flexibil – mai ales datorita faptului ca aportul de lichide variaza de la zero pana la 10 litri pe zi.

Compozitia urinei excretata in final depinde de natura substantelor toxice produse in organism. Virtual, orice componenta a urinei este prezenta in sange: doar concentratiile difera, cele din urina fiind extrem de variabile pentru a le mentine pe cele din sange in limite precise.

Intregul mecanism este extrem de subtil si complex, dar rezultatul final este reprezentat de formarea unui fluid in care produsii de degradare si cantitatile variabile din alte substante cum ar fi sodiul pot fi indepartate din organism. Aproximativ 1200 litri de sange trec prin rinichi zilnic si se formeaza aproximativ 110 litri de filtrat. Aproape tot filtratul este reabsorbit, rezultand doar un litru de urina. Aceasta curge continuu de la rinichi prin uretere la vezica urinara si este cantitatea medie de urina produsa pe zi.

Controlul vezicii urinare:

In mod normal, vezica adulta poate retine aproximativ 250 ml de urina inainte de a aparea orice disconfort si golirea ei apare inainte de retinerea unei cantitati ce atinge o pinta intreaga (500 ml). Pe masura ce vezica urinara se umple, distensia peretilor musculari transmite semnale la maduva spinarii.

La un copil mic, aceasta determina golirea automata prin mecanism reflex. Pe parcursul vietii, acest reflex este suprimat treptat de catre controlul centrilor nervosi superiori. Daca senzatia de umplere apare intr-un moment neconvenabil, creierul comanda relaxarea muschilor vezicali, permitand astfel o umplere suplimentara  inainte de reaparitia senzatiei de mictiune.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 17 decembrie, 2011, 17:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *