Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Urzica (Urtica dioica – Fam. Urticaceae)

Urzica (Urtica dioica – Fam. Urticaceae)

Urzica Urtica dioicaPana in secolul XVII, tulpinile de urzica erau folosite frecvent pentru fibrele lor in manufactura textila, realizandu-se tesaturi rezistente, cu aspect de lana. Si germanii foloseau panza de urzica pentru confectionarea de uniforme in Primul Razboi Mondial, cand bumbacul era greu de gasit. Urzicile cresc pe terenurile virane, in santuri si in poiene.

Parti utile – frunzele si radacinile

Planta se recolteaza in lunile mai si iunie, inainte de a inflori, cand perisorii sunt bogati in histamina si serotonina. Frunzele se folosesc in stare proaspata sau uscata, la prepararea de infuzii. Radacina poate fi uscata si macinata pulbere pentru capsule sau se poate folosi in stare proaspata. Atat frunzele, cat si radacinile se storc pentru a se obtine un suc.

Compusi activi

Frunzele contin fier si vitamina C, care stimuleaza absortia fierului. Ele contin de asemenea alte minerale, mai ales calciu, potasiu si acid silicic, dar si fenoli si flavonoide. Radacinile sunt bogate in polizaharide, lecitina, o serie de compusi fenolici si steroli.

Utilizari medicinale

“Urzicarea”, sau atingerea zonelor afectate cu urzici, este un remediu stravechi pentru tratarea durerilor reumatice. Azi, tratamentul este mai putin brutal.

Urzica este prescrisa intern ca diuretic si poate stimula eliminarea de sodiu si de uree, ajutand astfel la combaterea bolilor reumatice si artritice. Si frunzele au un efect antiinflamator puternic, asa cum s-a aratat intr-o serie de studii germane realizate in vitro, in 1999.

Infuzia de urzica este un bun tonic: stimuleaza apetitul, furnizeaza fier si alunga oboseala. Radacina proaspata poate fi utila in cazul problemelor urinare si ale prostatei: cercetari germane publicate in Planta Medica in 2000 au aratat ca radacina inhiba cresterea tesutului prostatic. Cercetari italiene din anul 2002 sugereaza ca extractul de radacina are efect antihipertensiv. Extern, urzica se foloseste pentru tratarea acneei, eczemelor, pielii seboreice si a matretii.

Cultivare

Urzica poate fi cultivata din seminte, care se sadesc primavara in sol umed, argilos, in locuri insorite sau usor umbrite.

Preparare si dozaj

In tratamentul durerilor reumatice, al oboselii si al inapetentei; infuzie: Puneti 2-4 g de planta uscata la o cana cu apa clocotita. Beti 3 cani pe zi.

suc proaspat: Beti 10-15 ml, de 3 ori pe zi; capsule (500 mg): Luati 3-6 capsule pe zi; extract uscat: Luati 250 mg, de 2-3 ori pe zi; tinctura (1:4 in alcool 25%): Luati 20 de picaturi in apa de 3 ori pe zi, dupa mese.

In tratamentul dificultatilor de urinare datorate afectiunilor prostatei; infuzie: Puneti 2-4 g de planta uscata la o cana cu apa clocotita. Beti 3 cani pe zi; in tratamentul afectiunilor | frunze si radacini oparite: Aplicati in cataplasma de 2 ori pe zi.

Precautii

Tratamentul indelungat cu frunze de urzica provoaca alergii cutanate. Urzica poate produce inflamatie gastrica. Nu va prescrieti singuri urzica pentru problemele prostatei -mergeti la un medic. Nu administrati planta concomitent cu medicatie antidiabetica, antihipertensiva, antihipotensiva, sau daca medicatia deprima sistemul nervos central.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 12:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *