Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Usturoi (Allium sativum – Fam. Alliaceae)

Usturoi (Allium sativum – Fam. Alliaceae)

Usturoi Allium sativumUsturoiul, cu frunzele lui zvelte, este o mica planta perena ierboasa. Frunzele invaluiesc tulpina principala, care poarta manunchiuri de flori in forma de umbrela. Bulbul de usturoi este alcatuit din 10-15 catei, fiecare invelit intr-un strat albicios, ca de hartie. Cateii formeaza stocul de alimentare subterana.

Parti utile – bulbul

Usturoiul se recolteaza vara sau toamna. O bucata de tulpina se lasa atasata de fiecare bulb, pentru ca acestia sa poata fi prinsi in buchet. Odata partile exterioare uscate, bulbii se depozi­teaza intr-un loc uscat. Bulbii se consuma ca aliment sau sunt utilizati farmaceutic pentru prepararea de tincturi, extracte sau pulberi.

Compusi activi

Substanta activa principala este compusul cu sulf alicina, care este eliberata cand usturoiul proaspat se zdrobeste. Apoi, se produc alte sulfide, dupa ce bulbul zdrobit s-a oxidat in contact cu aerul. Bulbul contine in plus fenoli – cu efect antiseptic si antiinflamator cand sunt administrati intern-si flavonoide, cunoscute ca substante anticancerigene.

Utilizari medicinale

Usturoiul este folosit inca din vremuri stravechi pentru tratarea viermilor intestinali si a problemelor respiratorii si digestive. A fost un antiseptic vital in timpul Primului Razboi Mondial.

Usturoiul poate fi folosit pentru prevenirea sau tratarea infectiilor: in 1999, cercetatori japonezi i-au demonstrat actiunea antibacteriana impotriva E. coli, a Staphyilococcus aureus meticilin-rezistent si a salmonellei.

Usturoiul are efect anti­septic asupra sistemelor digestiv si respirator. Este, de asemenea, imunosti-mulator. Produce mirosul neplacut al respiratiei, din pricina compusilor sai cu sulf care se evapora rapid (puteti combate mirosul mancand patrunjel).

Prin reducerea depozite­lor de grasime de pe peretii vaselor de sange, usturoiul poate preveni rigidizarea arterelor. imbunatateste circulatia si reduce coagu­larea sangelui, ajutand la prevenirea atacurilor de cord. Usturoiul poate dilata vasele sangvine coronari­ene, prevenind angina pectorala.

Cultivare

Plantati cateii in sol bogat, bine drenat, primavara sau toamna, intr-un loc insorit. Fiecare catel va forma un bulb pana la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei.

Preparare si dozaj

In tratamentul viermilor intestinali; extract uscat: Luati 100-250 mg pe zi; In tratamentul afectiunilor digestive si respiratorii si in prevenirea problemelor circulatorii; tinctura: Luati 40-50 de picaturi, de 3 ori pe zi; capsule, tablete (300 mg, disponibile in forma lipsita de mirosul specific): Luati 1-3 pe zi.

Precautii

Persoanele sensibile la usturoi pot avea pirozis. Trebuie intrebat medicul inainte de a combina usturoiul cu medicamente anticoagulante. Persoanele programate pentru interventii chirurgicale trebuie sa isi anunte chirurgul in cazul in care iau suplimente cu usturoi. Usturoiul poate fi folosit cu incredere de femeile gravide sau care alapteaza.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 12:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *