Prima Pagina » Corpul Uman » Uterul

Uterul

UterulUterul este compus din doua parti majore – corpul organului si cervixul sau colul uterin – si este capabil de schimbari majore in timpul perioadei fertile a unei femei. De la pubertate la menopauza, endometrul uterului este eliminat in cursul menstruatiei si este inlocuit treptat, in cursul urmatorului ciclu menstrual. Cervixul are o forma relativ cilindrica si portiunea inferioara proemina in vagin. Crevixul are aproximativ 2.5 cm in lungime si este strabatut de un canal prin care se deschide superior in uter si inferior in vagin. La palpare, cervixul poate fi simtit ca o mica gropita.

La o femeie nulipara, orificiul extern al colului este circular si de dimensiuni mici. In timpul nasterii, acesta se dilata pentru a permite trecerea copilului si, dupa nastere, capata o forma de fanta.

In timpul sarcinii, uterul se destinde, permitand cresterea fatului si asigurandu-i protectia si nutritia. In acelasi timp, este impiedicata contractia fibrelor musculare. Cand fatul este matur, uterul isi modifica rolul si incepe sa se contracte, pentru a permite expulzia copilului si a aplacentei. Dupa aceea, uterul se contracta strans, pentru a inchide, vasele mari care au aprovizionat placenta. Dupa nastere, el revine rapid la starea anterioara, devenind capabil sa adaposteaca un alt ou. Rareori, s-a raportat aparitia acestui eveniment chiar la 36 de zile dupa nastere. Uterul pare sa nu aiba nici o functie inainte de pubertate si dupa menopauza, cand ar fi evident neconvenabil, mental si fizic, ca o femeie sa aiba un copil.

Toate aceste modificari in functionarea uterului sunt orchestrate de hormonii eliberati de glanda hipofiza si de ovare si de substante asemanatoare denumite prostaglandine, care sunt eliberate de tesutul uterin. Felul in care actioneaza aceste substante ne este complet inteles.

Pozitia uterului:

La o femeie adulta, uterul este un organ cavitar aproximativ de marimea si forma unei pere mici, Situat in interiorul oaselor centurii pelviene. Extremitatea inferioara a uterului, cervixul, proemina in vagin. Uterul prezinta doua tube uterine, trompele Fallopio, ce transporta lunar ovulul eliberat de unul din ovare. In acest mod, uterul reprezinta o parte dintr-un traiect ce leaga cavitatea abdominala de mediul extern.

Exista mecanisme speciale pentru prevenirea raspandirii infectiilor pe aceasta cale pana in cavitatea abdominala. Astfel, mucoasa uterina este eliminata la menstruatie, cervixul secreta anticorpi protectori si aciditatea naturala a vaginului inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene. Fata anterioara a uterului este asezata pe vezica urinara, iar cea posterioara pe rect. Uterul este sustinut in pelvis de muschii planseului pelvin si de benzile de tesut conjunctiv si vase sanguine care il ataseaza de peretii laterali ai pelvisului.

In timpul sarcinii, uterul isi mareste dimensiunile, astefl incat, aproximativ dupa 12 saptamani, poate fi palpat la nivelul cavitatii abdominale, deasupra pubisului. La aproximativ 38 de saptamani, atinge in mod normal marginea inferioara a coastelor si la aproximatix 2 saptamani dupa nastere, tot in mod normal, numai poate fi palpat in abdomn. Dupa menopauza, uterul se atrofiaza.

Variatiile in dimensiune sunt controlate de secretia hormonilor sexuali, care controleaza, de asemenea, si transformarile endometrului. In prima jumatate a ciclului menstrual al unei femei, endometrul isi mareste grosimea pana in momentul eliberarii ovulului. Cresterea inceteaza dupa aceea, dar apare o secretie bogata in substante nutritive, o transformare in continuare, daca ovulul a fost fertilizat. Daca ovulul nu a fost fertilizat, endometrul este eliminat in timpul menstruatiei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *