Prima Pagina » Corpul Uman » Uvea

Uvea

UveaUvea reprezinta tunica medie a ochiului, alcatuita din trei structuri distincte: coroida, corpul ciliar si irisul.

Coroida este o foita membranoasa subtire intre sclerotica ce o protejeaza la exterior si retina. Aceasta membrana are o vascularizatie bogata, ce alimenteaza retina si formeaza o retea intricata pe cea mai mare parte a ochiului. In acesata retea exista si tesut de sustinere care contine cantitati variate de pigmenti; acesta impiedica lumina sa treaca de polul posterior al ochiului si sa formeze imagini neclare.

Corpul ciliar este o portiune cutata a uveei, situata in partea anterioara a ochiului. Rolul ei este de a modifica forma cristalinului prin intermediul contractiei muschilor ciliari, permitandu-ne focalizarea vederii pe obiectele situate la distanta mica si, de asemenea, de a produce umoarea apoasa, lichidul care circula in camera anterioara, intre cristalin si suprafata interna a corneei.

Atasata de corpul ciliar se afla a treia regiune specializata, irisul, care formeaza peretele posterior al camerei anterioare. Aceasta este sructura al carui pigement de culoarea ochilor. Functioneaza  ca diafragma unui aparat de fotografiat, fibrele ei musculare dilatand sau contractand pupila si controland astfel cantitatea de lumina care ajunge la retina.

Daca intensitatea luminii este putenica, pupila isi micsoreaza dimensiunile, fara ca noi sa facem nici un efort constient. La lumina slaba, isi mareste diametrul. In spatele irisului se gaseste cristalinul elastic si transparent, avand o putere de refractie mai mica decat a corneei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 10 februarie, 2012, 6:56

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *