Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Valeriana (Valeriana officinalis – Fam. Valerianaceae)

Valeriana (Valeriana officinalis – Fam. Valerianaceae)

Valeriana Valeriana officinalisRaspandita pe tot cuprinsul Europei si al Asiei de nord, valeriana este o planta ierboasa perena. Prefera zonele umede, insa poate supravietui si pe sol uscat. Tulpinile drepte ajung la inaltimea de 2 m si au frunze dintate care formeaza o rozeta la baza plantei. in timpul verii apar manunchiuri de flori albe, roz sau rosii in forma de umbrela, care se deschid in varful tulpinilor principale.

Parti utile – rizomul

Rizomii plantei cu varste mai mari de 2 ani se recolteaza toamna. Se spala, apoi sunt lasati sa se usuce la temperatura joasa, pentru a li se conserva compusii activi. Rizomul uscat este folosit la prepararea de pulberi, extracte uscate, apoase sau alcoolice, suspensii sau solutii buvabile.

Compusi activi

Compusii activi principali ai valerianei sunt valepotriatii, acidul valerenic si valeranona, care au efect sedativ si pot calma spasmele musculare, in componenta plantei intra si acidul gama-amino-butiric (GABA), care blocheaza transmisia semnalelor in creier.

Utilizari medicinale

Valeriana este una dintre cele mai cunoscute tranchilizante naturale, frecvent prescrisa atat adultilor, cat si copiilor, ca remediu pentru problemele nervoase minore si pentru tulburarile somnului. Datorita acestui fapt, ea a devenit subiectul multor studii in toata lumea. Studiile au confirmat proprietatile sedative si antispastice ale valepotriatilor si ale acidului valerenic din planta. Actiunea sa antispastica poate sta la baza cunoscutei sale capacitati de a scadea tensiunea arteriala.

Studii clinice recente efectuate in Brazilia au demonstrat fara echivoc faptul ca valeriana nu este doar foarte eficace in rezolvarea cazurilor de insomnie, ci poate si imbunatati calitatea somnului. in plus, extractele de planta au potential in tratarea tulburarilor provocate de anxietatea extrema.

Cultivare

Valeriana poate fi cultivata din seminte, care se planteaza in aprilie, sau din butasi de rizom, care se planteaza la sfarsitul toamnei. Prefera solul umed, bogat si locurile insorite sau usor umbrite.

Preparare si dozaj

In tratamentul problemelor nervoase minore si al tulburarilor somnului; capsule (240 mg de pulbere): Luati 1-2 capsule pe zi. Daca tratati tulburarile de somn, luati 1-2 capsule inainte de culcare; capsule (50-100 mg de extract uscat): Luati 2 capsule de 3 ori pe zi; extract lichid (1:1 in alcool 60%): Luati 0,3-1 ml de extract lichid de 3 ori pe zi.

Precautii

Nu se recomanda valeriana in sarcina sau alaptare. Valeriana nu trebuie combinata cu alte medicamente sedative. Timp de 2 ore de la administrarea unei doze de valeriana, este interzis sa va angajati in orice fel de activitati in care lipsa concentrarii ar putea fi periculoasa.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 13:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *