Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Valoarea Nutritiva a Branzeturilor

Valoarea Nutritiva a Branzeturilor

Valoarea Nutritiva a Branzeturilor

Branzeturile asigura un aport de substante azotoase de 4 ori mai mare decat laptele. In urma activitatii enzimatice a microorganismelor, o parte a proteinelor complexe (cazeina) este descompusa in polipeptide si chiar in aminoacizi, favorizand asimilarea lor integrala si mai rapida.

In urda, lactalbumina — proteina valoroasa a cresterii si regenerarii celulelor — este in cantitate mare, motiv pentru care acest sortiment de branza se recomanda in regimul alimentar al copiilor si in dieta posthepatica. Branzeturile, in special cele grase, constituie o sursa importanta de vitamine B, A si D.

Ratia de lapte, produse lactate si efectele consumului neadecvat:

Ratia de branza este de 20-60 g/zi. Consumul insuficient al acestui grup de alimente poate duce la:

  • cresterea incidentei rahitismului si a demineralizarilor osoase,
  • intarzierea dezvoltarii staturo-ponderale a copiilor si adolescentilor,
  • diminuarea rezistentei la infectii si substantele toxice.

Un regim lactat sau lacto-fainos prelungit poate determina anemie feripriva si hipovitaminoza C.

Laptele este contraindicat totusi in unele afectiuni:

  • gastritele anacide si hipoacide,
  • enterocolitele de fermentatie,
  • colitele ulceroase.

In aceste boli sunt foarte potrivite branzeturile preparate cu cheag.

Avand in vedere calitatile deosebit de valoroase ale laptelui si derivatelor lui – atat in ceea ce priveste continutul lor in factori nutritivi de calitate superioara, intr-o combinatie optima pentru dezvoltarea si intretinerea functiilor organismului, cat si din punctul de vedere al aportului caloric -, acestea trebuie sa satisfaca cca 35-40% din valoarea calorica a ratiei zilnice, in cadrul alimentatiei rationale a omului sanatos.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 14 martie, 2013, 12:06 Afisari: 23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *