Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Valoarea Nutritiva si Igiena Alimentelor

Valoarea Nutritiva si Igiena Alimentelor

Valoarea Nutritiva si Igiena Alimentelor

Pentru a asigura dezvoltarea normala a organismului si cresterea rezistentei lui la agentii microbieni si toxici, este necesar sa cunoastem nu numai substantele nutritive, ci si valoarea nutritiva a alimentelor, al caror continut este foarte variat. Deoarece nici un aliment natural sau realizat industrial nu contine toate substantele nutritive in cantitati adecvate diferitor grupe de consumatori, alimentele au fost repartizate dupa provenienta si valoarea lor nutritiva in urmatoarele grupe:

  • laptele si produsele lactate;
  • carnea, pestele si derivatele lor;
  • ouale;
  • legumele si fructele, leguminoasele uscate;
  • produsele cerealiere.

Asociind produse provenite din diferite grupe de alimente, putem asigura aportul optim de factori nutritivi. Pentru ca ratia alimentara sa-si atinga scopul, trebuie sa veghem si salubrizarea ei, tinand cont ca alimentul poate trasporta o serie de agenti patogeni (bacterii, virusi, paraziti, noxe chimice), care provoaca imbolnavirea consumatorului. Pentru a asigura o profilaxie adecvata, este necesar sa cunoastem si caile de insalubrizare chimica si microbiologica a alimentului. Stiind ca astazi alimentele sufera tot mai multe prelucr ari, menite sa stimuleze interesul consumatorului, trebuie sa cunoastem aceste tendinte, deoarece ele pot duce la concentrarea unor factori nutritivi in dauna altora si le confera proprietati organoleptice foarte atragatoare, ce determina consumul preferential si dezechilibrarea sistematica a ratiei alimentare.

Acest lucru este cu atat mai necesar, cu cat diversificarea sortimentala se obtine, de cele mai multe ori, cu ajutorul substantelor chimice (coloranti, arome, conservanti) cu efecte negative ce duc la subminarea sanatatii consumatorului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 14 martie, 2013, 9:08 Afisari: 53

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *