Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Varicele

Varicele

Definitie

Varicele sunt dilatari permanente, neregulate, ale venelor superficiale ale gambei.

Etiopatogenie

Exista varice primitive sau idiopatice, datorite probabil unei malformatii congenitale a aparatului valvular, si varice secundare, care apar in anumite profesii ce reclama ortostatismul prelungit (frizeri, ospatari, spalatorese) sau dupa nastere, dupa tromboze venoase etc. Varicele sunt mult mai frecvente la femei.

Simptome

Nu exista o concordanta intre manifestarile subiective si intensitatea varicelor. Simptomele subiective constau in oboseala, greutate sau dureri surde, localizate la gamba, accentuate de ortostatism si caldura, uneori crampe dureroase nocturne ori jena dureroasa. Durerile scad in intensitate pe masura ce apar si se dezvolta cordoanele venoase, care au aspectul unor cordoane neregulate sau al unor pachete proeminente subcutanate.

Dupa o perioada de timp apare edemul, initial moale si numai dupa un ortostatism prelungit, ferm si permanent. Edemul este prezent si in varicele profunde, cand cordoanele venoase nu sunt vizibile.

Evolutie

Evolutia este cronic-progresiva.

Complicatii

Complicatiile cele mai obisnuite sunt: tromboflebita varicoasa, ruptura varicelui si insuficienta venoasa cronica (edem, eczema, fibroza, a tesuturilor, ulcer trofic varicos, celulita indurativa, dermatita pigmentara).

Tratament

Tratamentul poate fi conservator sau chirugical.

Tratamentul conservator prevede evitarea ortostatismului, ciorapi elastici sau bandaje compresive, cure de repaus la pat, cu membrele pelviene ridicate, hidroterapie (bai simple, urmate de masaj sau dus scotian), medicatie venotropa (Tinctura hammamelis) sau injectii sclerozante.

Injectiile sclerozante (in venele varicoase) sunt recomandate in caz de varice izolate, incipiente, si se fac cu salicilat de sodiu 10 – 20%, clorura de sodiu 20%, glucoza 66%, chinina 25%, Sclerosal etc. Se incepe imediat sub genunchi, se continua in jos, repetandu-se la 7 – 8 zile si se continua pana la obliterarea completa a varicelor.

Tratamentul varicelor prevede in linii mari: exercitii musculare si mers care actioneaza ca o pompa musculara a gambei (mers cel putin 20′ de trei ori pe zi.). Se contraindica pozitiile inadecvate ale corpului: statiunea verticala imobila, pozitia cu genunchii in unghi drept pelungita, genunchi peste genunchi. Se recomanda pozitia ridicata a membrului respectiv, deoarece scade presiunea venoasa locala. Se repeta timp de 10′ de mai multe ori pe zi. Noaptea se ridica picioarele din fata ale patului.

Se practica gimnastica in camera de doua ori pe zi (mers pe varful picioarelor sau pe calcaie). Se recomanda practicarea ciclismului, natatiei, corectarea picioarelor plate, ortopedc, etc. Tocurile inalte sunt contraindicate, la fel sosetele sau ciorapii supraelastici, baile de soare prelungite.

Se permite hidroterapia rece (comprese reci pe gambe timp de 20′, bai gambiene -2 ori/zi. Se combate obezitatea. Compresiunea, este un tratament util. Se realizeaza prin fesi, masaje usoare, inot, ciorapi elastici etc.

Tratamentul medicamentos are rezultate mediocre, consta in administrarea de: Flavonoizi, Rutina, Rutozidul, Venorutolul, Glyvenol.

Tratamentul chirurgical consta in sclerozarea vaselor varicoase (urmarind trombozarea varicelor), si tratamentul chirurgical propriu-zis prin ligaturi si sectiuni venoase.

–  Tratamentul ulcerului varicos se realizeaza, fie prin terapie conservatoare fie prin interventii chirurgicale. Tratamentul conservator foloseste aceleasi masuri ca in tratamentul varicelor. Se mai recomanda comprese umede, unguente cu Lasonil, Hirudoid Venoruton. Vindecarea definitiva a ulcerului varicos se poate obtine prin sectiunea venelor safene, perforante si comunicante. Pentru prevenirea recidivelor se trateaza varicele de vecinatate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 25 ianuarie, 2013, 11:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *