Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Varsaturile

Varsaturile

Eliminarea pe gura a continutului stomacal se numeste varsatura sau vomitare. Varsatura poate fi precedata de greata, dureri de cap, ameteala, dureri abdominale etc.

Cauzele si bolile care produc varsaturi sunt numeroase, dar cele mai frecvente se datoreaza tulburarilor si bolilor aparatului digestiv: gastrita, ulcerul gastro-duodenal, apendicita, enterocolita, indigestiile etc. (vezi si aceste boli). Urmeaza apoi bolile ficatului (colecistita, colica biliara), intoxicatiile alimentare sau cu substante chimice, sarcina, bolile sistemului nervos, bolile infectioase acute, bolile de rinichi etc.

Bolnavul trebuie sa constate daca varsaturile sunt alimentare (cu alimente nedigerate sau incomplet digerate), daca sunt acrisoare, daca sunt amare si deci daca contin bila sau daca sunt cu sange (inchise la culoare). Aceste observatii sunt necesare medicului pentru a stabili diagnosticul.

Daca varsaturile apar dupa un exces de alimente sau bauturi alcoolice, dupa ingestia unor alimente alterate ori dupa inghitirea de substante toxice, ele sunt bine venite caci elimina tot ceea ce stomacul nu poate tolera, suporta. In aceste situatii chiar se recomanda provocarea de varsaturi.

Dar daca varsaturile se repeta des si sunt prelungite (peste 1-2 zile) atunci ele duc la pierderea de apa si substante minerale precum si la denutritia omului. La sugari si la copiii mici varsaturile au urmari mai grave, de aceea ei vor fi supravegheati continuu si consultati de medic.

Primul ajutor. In timpul varsaturilor, bolnavul va fi ridicat din pat in pozitie sezand si va voma intr-un vas. Daca are proteza mobila, aceasta se va scoate (pericol de inec). In timp ce vomita, copiii mici nu vor sta pe spate ci vor fi intorsi pe o parte, pentru a nu se asfixia cu lichidul varsat. La fel se va proceda si cu bolnavii in coma. Pentru a se combate greata si reflexul de voma se recomanda ca bolnavul sa respire profund si sa fie linistit din punct de vedere psihic.

Dupa varsaturi repetate i se vor da bolnavului, in cantitati mici si des, bauturi reci (apa, apa minerala, sucuri de fructe, infuzie slab indulcita de menta, musetel, salvie, Ceai gastric) pentru a inlocui lichidele pierdute de organism. Stomacul va fi pus in repaus, timp de 1-2 zile bolnavul se va alimenta doar cu supe de zarzavat, orez, cartofi, strecurate si sarate. Numai cand stomacul va permite, se va trece treptat la o alimentatie mai consistenta cu lactate si fainoase.

Daca varsaturile nu inceteaza, se vor folosi medicamente antispastice, contra varsaturilor sau somnifere.

Prevenirea varsaturilor la sugar se face prin ridicarea acestuia in pozitie verticala, cateva minute, imediat dupa supt, pentru eliminarea pe gura a aerului din stomac. Varsaturile femeilor gravide vor fi tratate de catre medicul specialist.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 20 august, 2011, 11:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *