Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Digestiv » Vascularizatia Arteriala a Colonului

Vascularizatia Arteriala a Colonului

Arterele colonului, sunt ramuri colaterale din artera mezenterica superioara si artera mezenterica inferioara.

Ramurile ce vascularizeaza colonul drept provin din artera ascendenta, ce este ramura din artera ileocolica, din artera colica dreapta si artera colica medie, ce sunt ramuri ale arterei mezenterice superioare. Artera mezenterica inferioara da ramurile ce vascularizeaza colonul stang, respectiv artera colica stanga si arterele sigmoidiene (clasic descrise ca superioara, medie si inferioara, dar pot exista variatii de numar intre una si noua artere).

Toate aceste artere se bifurca la 2-8 cm distanta de colon, intr-o ramura ascendenta si una descendenta si se anastomozeaza intre ele, formand arcada paracolica descrisa de Drummond, ce se intinde paralel cu cadrul colic de la cec la colonul sigmoid, pe marginea mezocolica. Arcada Drummond poate fi dedublata la nivelul flexurilor colonului precum si la nivelul sigmoidului. La nivelul mezocolonului transvers, intre ramura stanga a arterei colice medii si ramura ascendenta a arterei colice stangi se formeaza arcada descrisa de Haller-Riolan.

Din Arcada marginala Drummond se desprind arterele drepte ce se raspandesc la nivelul marginii interne a colonului. Acestea sunt ceva mai dense la nivelul colonului drept. In vecinatatea colonului, arterele drepte se ramifica in artere lungi si scurte.

Arterele scurte patrund in perete prin tenia mezocolica si sunt mai multe la numar, iar arterele lungi sunt circumferentiale intrand in perete pe fata anterioara si posterioara, in zona dintre tenia libera si omentala, dand deasemenea ramuri si pentru apendicii epiploici. Arterele scurte se unesc in submucoasa unde formeaza reteaua arteriolara submucoasa.

Sudeck sustine ca singura anastomoza dintre artera sigmoidiana inferioara si artera mezenterica inferioara sau ramura ei terminala artera rectala superioara, se realizeaza numai prin artera sigmoidiana Ima. Aceasta anastomoza este numit si punctul critic al lui Sudeck, deoarece o ligatura a rectalei superioare sub ea ar duce la ischemie si necroza partii superioare a rectului.

Pentru pastrarea unei bune irigatii se recomanda ligaturarea arterelor sigmoidiene cat mai aproape de origine si evitarea deperitonizarii arcadelor paracolice si a arterei care ramane ca sursa de aport sangvin in rezectiile de rect si care implica coborarea colonului sigmoid.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 9 martie, 2013, 9:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *