Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Vascularizatia Esofagului

Vascularizatia Esofagului

Vascularizatia EsofaguluiCirculatia arteriala – cele trei segmente ale esofagului au surse vasculare diferite in raport cu situatia lor anatomica:

  1. a.    Segmentul cervical: La acest nivel sursele arteriale sunt simetrice si provin din artera tiroidiana inferioara si ramuri mici din carotida comuna si subclaviculara.
  2. b.    Segmentul toracic: Desi ramurile arteriale nu au calibru mare, sursele sunt diferite: din arterele bronsice, arterele esofagiene ramuri din aorta precum si din arterele intercostale. Studiile efectuate asupra circulatiei arteriale au stabilit ca zonele din imediata vecinatate a traheei ca si partea inferioara sunt mai slab vascularizate; ca urmare „eliberarea” circulara a esofagului in timpul interventiilor chirurgicale poate determina leziuni ischemice.
  3. c.    Segmentul abdominal: Sursele arteriale sunt multiple, aceasta parte fiind cea mai bine vascularizata; arterele provin din coronara gastrica, diafragmaticele inferioare si cateva ramuri din trunchiul celiac si artera hepatica.

Circulatia venoasa – venele corespund de obicei teritoriilor arteriale. Isi au originea in portiunea submucoasa si mucoasa unde formeaza plexuri, mai dezvoltate in partea inferioara. Venele mucoasei si submucoasei sunt conectate cu plexurile similare gastrice, iar in partea superioara cu reteaua venoasa submucoasa faringiana. Drenajul venos se face in venele laringiene, tiroidiene superioare si inferioare, precum si in plexul venos faringian superficial si venele vertebrale.

La nivelul segmentului toracic al esofagului exista o retea venoasa musculara si ramuri care strabat peretele si ajung la nivelul adventicei unde formeaza plexul venos periesofagian ce acompaniaza nervul vag.

Venele azygos colecteaza sangele din jumatatea superioara a esofagului, iar in partea inferioara sangele este drenat prin venele coronare gastrice si diafragmatice catre sistemul port. In acest  fel se stabileste o importanta cale de derivatie porto-cava.

Circulatia limfatica – Canalele limfatice formeaza o retea bine dezvoltata la nivelul stratului mucos si o alta la nivelul stratului muscular; ambele se continua cu cea faringiana si gastrica. Vasele limfatice au o directie ascendenta avand relatie cu ganglionii regionali, la nivelul carora in cazul tumorilor maligne vor apare metastaze. Segmentul cervical si toracic superior dau metastaze in ganglionii cervicali, tumorile esofagului toracic vor determina localizari secundare in ganglionii traheo-bronsici, mediastinali si diafragmatici, iar neoplaziile segmentului inferior in ganglionii coronari, diafragmatici si celiaci.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 8:48

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *